Skola:
Ålsta folkhögskola
Plats:
Fränsta - Västernorrlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
31 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs för att söka till Allmän kurs.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024

Kostnader: Läsårsbaserad serviceavgift om 1750 kr/termin.

Kontakt: Magnus Bjurén

E-post:
magnus.bjuren@rvn.se

Allmän kurs vänder sig till dig som vill komplettera dina grundskole- eller gymnasiebetyg och skaffa dig grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på högre nivå.

Plugga in dina betyg på Allmän kurs

Allmän kurs vänder sig till dig som har ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Studierna sker i en trivsam och naturnära miljö där du ges den stöttning du behöver för att nå just dina mål. När du börjar utbildningen utformar du tillsammans med din klassföreståndare en studieplanering utifrån dina tidigare studier och erfarenheter. Förutom studier är det viktigt att du som individ får chans att utveckla din sociala förmåga. Vi understryker därför att vi lär oss tillsammans med varandra i grupp. Vi arbetar aktivt för att du ska stärka din sociala förmåga, självkänsla och växa som människa under din studietid.

I kursen ingår även schemabrytande aktiviteter som föreläsningar, projektarbeten, studiebesök, friluftsdagar, gemensamma aktiviteter med mera. Dessa aktiviteter kan ske tillsammans med deltagare och personal från andra kurser. 

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg med ett tillhörande studieomdöme som kan användas för att söka vidare till fortsatta studier på gymnasienivå eller högskola/universitet.

Inriktning på Allmän kurs

När du söker till Allmän kurs i Fränsta förväntas du välja en inriktning. Inriktningen blir ett komplement till dina studier för att uppnå grundläggande behörighet, välj mellan:

  • Allmän kurs inriktning media i naturmiljö
  • Allmän kurs inriktning friluftsliv och fiske
  • Allmän kurs inriktning sömnad och textil
  • Allmän kurs inriktning leva livet
  • Allmän kurs inriktning hälsa och träning

Vår undervisningsmodell

Pedagogerna på Allmän kurs har motivation, individanpassning och samarbete som ledord. Tillsammans med de ledorden följer vi en undervisningsmodell som vi kallar för tematiskt arbetssätt. 

Tematiskt arbetssätt

Tematiskt arbete handlar om att avgränsa ett område och fördjupa sig inom det med hjälp av olika infallsvinklar. Temat är utgångspunkten för verksamheten och pedagogerna kopplar därefter sina ämnen mot det givna temat. Det tematiska arbetssättet är ett sätt att knyta an skolans ämnen med vardag, verklighet och tar fasta på behovet av meningsfull undervisning för att förstå de komplexa utmaningar vi står inför.  

Grundläggande behörighet

På Allmän kurs gymnasienivå läser du bland annat följande ämnen, som vilka är de som krävs för att du ska uppnå grundläggande behörighet:

  • Svenska  
  • Matematik  
  • Engelska  
  • Naturorienterande ämnen 
  • Samhällsorienterande ämnen 
Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Ålsta folkhögskola

Vi finns på två orter, i Fränsta och i Sundsvall. Skolans idé och inriktning är att erbjuda en studiemiljö som utgår från individens förutsättningar, där du får möjlighet att växa och utvecklas såväl som människa som inom dina studier. 

De flesta som studerar i Fränsta bor också på skolans internat. Det är trivsamt och man blir som en familj av att dela boende med andra deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ålsta folkhögskola
Fränstavägen 209
841 72 Fränsta

Telefon: 0691-66 14 00
E-post: alsta.fransta@rvn.se
Webbadress: http://www.alsta.nu/