Fred, ickevåld, ledarskap - distans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Härnösands folkhögskola
Plats:
Härnösand - Västernorrlands län
Längd:
En termin på distans
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
31 juli 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Treårigt gymnasium (eller motsvarande kunskaper, t ex från folkhögskola). Arbetslivserfarenhet är ett plus. Till din ansökan bifogar du ett personligt brev där du berättar varför du söker kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 13 jan 2025

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Kostnader: Grundavgift 300 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för litteratur och studieresa. Du kan bo på skolans studenthem till specialpris vid träffarna i Härnösand. Mer info på hemsidan!

Kontakt: Jonatan Ericsson Sjöman

Telefon: 072-235 77 55 0611-55 85 09

E-post:
jonatan.ericsson.sjoman@hfs.se

Vi som är mot krig, vi som är mot och fördömer våld mot civila. Det gäller lika mycket i framtiden, idag, eller tidigare. Det gäller oavsett vem som är angripare.

Att vara en resandekurs som jobbar för fred i en tid och region som befinner sig i krig är svårt. Vi som är mot krig, vi som är mot och fördömer våld mot civila. Det gäller lika mycket i framtiden, idag, eller tidigare. Det gäller oavsett vem som är angripare.

Vi längtar efter och önskar våra vänner som lever i Palestina och Israel trygghet. Vi kommer att resa tillbaka så fort det är möjligt. Mötet mellan människor är viktigare än någonsin!

Kursen ges i samverkan med Kristna Fredsrörelsen och Bilda

ELDUPPHÖR NU! Fred I Gaza

Kursen Fred ickevåld och ledarskap kommer alltid att bära inställningen att fred är möjlig genom fredliga medel. Medlen helgar aldrig målen. Det är genom ickevåld som medel det går att nå ett fredligt samhälle. Allas röst är viktig och som utbildning står vi bakom kravet på omedelbart eldupphör, humanitär hjälp och att en fredsprocess påbörjas.

Att vara en röst för fred och försoning får aldrig vara svårare än att sitta tyst när människor dör.

Ceasefire Now!

Vill du ha erfarenhet av internationellt fredsarbete? Skulle du vilja stärka din förmåga att agera i din vardag eller bidra till konstruktiv konflikthantering på jobbet? Då är det här en utbildning för dig! En kurs i strategiskt fredsarbete och konflikthantering med fokus på Palestina och Israel.

Kursen är steg ett till att bli Diplomerad Ickevåldstränare hos Kristna Fredsrörelsen.

Kursinnehåll

Fred, ickevåld, ledarskap
Längd: 19 veckor
Studietakt: 50%

  • Strategiskt ickevåld
  • Ickevåld och ledarskap
  • Israel och Palestina – kultur, religion och konflikten
  • Förståelse av konflikters dynamik
  • Mänskliga rättigheter
  • Intersektionalitet 
  • Deltagaraktiv pedagogik
  • Klimat och fred

Fördjupningskurs 1 – Jerusalemresa
Längd: 3 veckor 
Studietakt: 50%

Vi reser till Palestina och Israel i november eller när tillfälle ges!* Det blir en givande och intensiv resa där vi lär av andra och varandra.

Under vår resa träffar vi organisationer, rörelser och människor som på olika sätt engagerat sig för fred. Vi hinner med mycket både historiskt och kulturellt samt dagsaktuellt och politiskt. Vi rör oss på landsbygd och i städer, både i och utanför turiststråk. Resan blir ca 8 dagar lång. Vi samverkar med lokala fredsorganisationer, gör studiebesök och håller workshops.

*Om det inte finns möjlighet att resa enligt ordinarie plan kommer vi erbjuda kursdeltagare resa när tillfälle ges.’

Fördjupningskurs 2 – Ickevåldskonferens
Längd: 8 veckor 
Studietakt 25%

Under terminen kan du även läsa fördjupningar om ickevåld där du tränar praktiskt med att planera och utföra en Ickevåldskonferens.

Mål

Kursen ger dig förmågan att använda konkreta verktyg och strategier för förändringsarbete. Du får djupa kunskaper om situationen i Israel och Palestina och ett brett kontaktnät av fredsorganisationer och ickevåldsaktivister.

Under och efter kursen får du kompetensen och möjligheten att utbilda andra i ickevåld och sprida engagemanget för ickevåld som förändringskraft. Detta kan till exempel ske genom workshops, utställningar och studiecirklar eller annan typ av informationsarbete.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://hfs.se/course/fred-ickevald-ledarskap/

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, teckenspråkskurser, kontakttolkutbildning, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/