Skola:
Härnösands folkhögskola
Plats:
Härnösand - Västernorrlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsproven äger rum måndag 13 maj 2024. Under dagen får du möta vår pianolärare i en lektion. Du gör antagningsprov och provmomenten är: Uppspel där du spelar två stycken av olika karaktär. Prov i gehör, musik- och satslära.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 072-240 10 08

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Pianoutbildningen ger dig musikalisk och teknisk grundläggande utbildning på ditt instrument.

Många av landets framstående pianister har fått sin utbildning här för att sedan studera vidare (till musiker eller lärare) på högre musikinstitutioner i Sverige men också vid konservatorier, musikhögskolor och universitet i övriga Europa.

Instrumentallektioner

Teknik
Målet är att ge dig en så fri, välutvecklad och avspänd teknik som möjligt samt att konstant sätta den i relation till den musik du arbetar med. Vi arbetar med etyder som ska passa dig och din utveckling som pianist. Vikt läggs också vid att utveckla ditt förhållande till klang, fraseringsförmåga ditt förhållande till kroppslig och musikalisk gest samt ergonomi.

Repertoar
Studierna innehåller verk från pianots standardrepertoar – från barock, klassicism och romantik till nutid. Vi arbetar med klangliga ideal, stilistisk kännedom om olika musikstilar, frasering, framhävandet av polyfoni och andra texturer i pianolitteraturen. Instuderingsprinciper, övningsmetodik, och primavista-spel är också viktiga moment i studierna.

Ackompanjemang och repetitör

Du kan fokusera på din övning och utveckling i en stimulerande och lugn miljö. Vid sidan av din solorepertoar får du även möjlighet att studera och arbeta tillsammans med sångare. Att ackompanjera är en stor del av en pianists yrkesvardag och det är därför viktigt att tidigt lära sig lyssna, anpassa, understödja och samarbeta med andra. Musiklinjens operastudio ger också möjlighet till att studera piano med repetitörsinriktning.

Du får individuella lektioner. Resurstid är 60 min per vecka till ditt huvudinstrument. Du kan välja ett bi-instrument med resurstid 20 min per vecka i 10 veckorsblock. 

Övriga ämnen

  • Musikaliskt hantverk (gehör, musiklära, satslära)
  • Musikhistoria
  • Körsång (valbart)
  • Interpretation
  • Målbok

Lärare

Mona Sandström Kontra, sedan 1996 fast medlem i Nordiska Kammarensemblen, Sundsvall som har turnerat i Kina, Skottland, England och Island och gjort flera CD- och radioinspelningar. Hon är även pianist i Nordiska Kammarorkestern, Sundsvall. Mona Sandström Kontra debuterade 12 år gammal som solist i Mozarts dubbelkonsert i ess-dur med Norrköpings symfoniorkester. Vid samma ålder gjorde hon skivdebut med Honegger klarinettsonat och Petite Pièce för klarinett och piano av Debussy. Erhöll som 21-åring solistdiplom 1987 efter studier 1983-87 på Sibeliusakademien för professor Eero Heinonen. Utlandsstudier för Maria Tipo i Genève, Claude Helffer i Paris och Michele Campanella i Italien med Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendier.

Hon har varit solist med flera av Sveriges orkestrar och deltagit som kammarmusiker vid festivaler i Sverige och Europa. Hon är medlem i den samnordiska pianotrion Trio Nordica som har turnerat i Europa och USA, har spelat in ett flertal CD, medverkat i radio- och TV samt spelat Beethovens trippelkonsert med Islands symfoniorkester.

Antagningsprov

Antagningsproven äger rum måndag 13 maj 2024. 

Under dagen får du möta vår pianolärare i en lektion.

Du gör antagningsprov och provmomenten är:

  • Uppspel där du spelar två stycken av olika karaktär.
  • Prov i gehör, musik- och satslära

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://hfs.se/course/piano/

Fler kurser inom: Musik Klassisk Konstmusik

Mitt första år på folkhögskola var lite som en uppstart på min musikkarriär

Ett halvår efter att Mi slutade på Löftadalens folkhögskola skriver hon musik till Wirénkvartetten, en av Sveriges bästa kammarmusikensembler.

Läs hela artikeln

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, teckenspråkskurser, kontakttolkutbildning, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/