Allmän kurs - Distans

Ansök nu

Allmän kurs - Distans

Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg

Ansökan öppnar snart

 

Genom att studera allmän kurs på gymnasienivå kan du nå grundläggande behörighet för studier på Högskola/Universitet och/eller Yrkeshögskola. Du kan även efter genomgångna heltidsstudier (1-2-3 år beroende på studiebakgrund och mål) erhålla folkhögskolans studieomdöme.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Ansökan öppnar: 15 feb 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Klar med grundskolan, samt svenska/svenska som andraspråk 1 och vill studera hemifrån. Har dator med webbkamera och inbyggd mikrofon eller headset, klarar att arbeta digitalt. Relativt självgående, viss studievana och kan arbeta i grupp.

Kostnader: Kostnadsfri, men kostnader för kurslittteratur tillkommer. Vi kommer eventuellt göra något eller några studiebesök, som utgår från där ni bor. Då kan det tillkomma en liten kostnad för detta.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 5 sep 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Agnes Tångvik

Telefon: 031-711 91 91
E-post:
mail.afig@vsaf.nu


OBS!
Ansökan öppnar
15 feb 2022

Allmän kurs på gymnasienivå - Distans

Instruktioner och information om uppgifter, samt föreläsningar kommer att ske digitalt. Du studerar företrädesvis hemifrån med hjälp av dator och internet och interagerar med andra deltagare samt lärare främst genom Zoom och vår digitala plattform Google Classroom.
Studierna är på heltid och du förväntas kunna delta i föreläsningar, informationsträffar, seminarium och grupparbeten på dagtid. 

Utöver att man kan erhålla gymnasiebehörighet kommer kursen att ha ett genomgående tema där vi studerar ”Människans natur & kultur”, där vi tillsammans fördjupar människans roll och påverkan i samhället genom historien och i samtiden.

Vi kommer att utforska, utifrån olika metoder och perspektiv, människans ursprung och relation till naturen, samt hur och varför språk, konst, religion, stater, klassamhällen, konflikter och ekonomiska system uppkommit och utvecklats på olika platser i världen. Genom att studera vår historia så kan vi bättre förstå dagens utmaningar och hur vi kan bidra till ett rättvist och hållbart samhälle. Därefter så kommer ni under vårterminen att erbjudas ett antal valbara kurser på olika teman utifrån era intressen och behov.
Det kommer alltså finnas ett visst utrymme att påverka delar av kursen enligt önskemål.

Vi  kommer under läsåret att ha en särskild fördjupning i frågan om köns- och hedersförtryck i ett samarbete med S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism”, och tankesmedjan Tiden

Vi utgår från en kreativ, nyfiken och lustfylld ingång till studierna.
Kursen kommer att ha ett ämnesintegrerat upplägg, där lärarna kommer samarbeta kring olika teman och innehåll.

Varje kurs är 1 år och du behöver studera 1, 2 eller 3 år, beroende på tidigare meriter/erfarenheter och mål med studier.

Undervisning ges i följande gymnasiegemensamma ämnen:
Svenska/Svenska som andraspråk 2, 3
Engelska 5, 6
Matte 1b, 2b
Samhällskunskap 1a1, 1a2
Naturkunskap 1a1, 1a2
Religion 1
Historia 1a1, 1a2

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med allmän kurs är att du förutom ämneskunskaper ska få goda förutsättningar för att studera vidare.
Lika viktigt är att tiden på folkhögskola skall ge dig ökad tillit till dina egna möjligheter att påverka ditt eget liv liksom samhället i stort.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://xn--a-folkhgskolorna-swb.se/kurs/allman-gymn-distans/