Allmän kurs -naturvetenskap

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Billströmska folkhögskolan
Plats:
Kållekärr - Västra Götalands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024

Kostnader: Serviceavgift 1700kr per termin

Kontakt: Niclas Malmberg

Telefon: 0304-676570

E-post:
niclas.malmberg@vgregion.se

Kursen vänder sig till dig som inte har gymnasiebehörighet och vill förbereda dig för studier på högskola eller universitet inom teknik, medicin eller naturvetenskap.

Allmän kurs -naturvetenskap

Kursen vänder sig till dig som saknar gymnasiebehörighet och vill göra klart grundläggande behörighet till högskola och universitet. Detta samtidigt som du läser särskilda behörigheter i matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Allmän kurs -naturvetenskap har ett högt studietempo och man läser både allmänna och särskilda behörigheter.

Efter avslutad kurs och uppnådd naturvetenskaplig/teknisk gymnasiebehörighet har du möjlighet att studera vidare på högskola eller universitet inom t.ex. medicin, teknik eller naturvetenskap, vilket kan leda till yrken som läkare, ingenjör eller veterinär.

Kurser

På Allmän kurs -naturvetenskap kan du som deltagare läsa kurser motsvarande gymnasiet grundläggande behörighet:  

 • Engelska 5 och 6  
 • Hi 1a1 
 • Religionskunskap 1  
 • Samhällskunskap 1a1  
 • Svenska/Svenska som andra språk 1, 2 och 3 

Samt särskilda behörigheter i:

 • Matematik 2a, b eller c, 3a, b eller c och 4  
 • Biologi 1 och 2
 • Fysik 1a och 2
 • Kemi 1 och 2
 • Engelska 7  
 • Historia 1a2 och 2a 
 • Samhällskunskap 1a2 och 2 

Arbetssätt

Allmän kurs -naturvetenskap är intensivt. Viljan till samarbete är en nyckel till att du ska lyckas med dina studier. Du har god tillgång till hjälp av både lärare och av andra deltagare under lektionstid. För att underlätta samarbete har ni tillgång till klassrum och grupprum även på kvällstid. Detta gäller både om du väljer att bo på skolans internat eller om du bor utanför skolan. Allt detta gemensamt är stora fördelar med att studera på folkhögskola.

Studierna innefattar laborationer och exkursioner. Vi finns nära havet och skogen och ofta har vi lektioner i naturen. Ibland anordnas även studiebesök som deltagare och lärare gemensamt planerar och genomför.

Vi jobbar tillsammans, utan betygsbedömning, för att nå behörigheter i kurserna.

Arbetstid

Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30-15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomför kursen.

Förkunskaper

För att påbörja Allmän kurs -naturvetenskap behöver du ha en påbörjad gymnasieutbildning med vissa färdiga betyg eller behörigheter. Din påbörjade gymnasieutbildning ska motsvara en omfattning på minst ett års gymnasiestudier.

Ta kontakt med oss om du har funderingar kring dina behörigheter och förkunskaper.

Behörigheter och vidare studier

Med studieintyg med omdöme och allmänna och särskilda behörigheterna kan du tillsammans med ditt gymnasiebetyg och högskoleprov söka till vidare studier inom exempelvis medicin, naturvetenskap och teknik på högskola och universitet.

Internat

Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet här.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot cirka 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats. Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr

Telefon: 0304-67 65 70
E-post: billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress: http://www.billstromska.fhsk.se/