Skola:
Grebbestads folkhögskola
Plats:
Grebbestad - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och studieresor uppskattas till 3000 - 6000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600 kr. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kr

Kontakt: Maiko Tanaka

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Det här är kursen för sig som vill arbeta i textila material och lära dig hantverket från grunden. Kursen ger dig bra kunskap och erfarenheter för vidare studier inom det textila området.  

På kursen Textilt hantverk går vi igenom en mängd olika textila tekniker som broderi, färgning, spånad (att spinna garn), vävning, klädsömnad etc. Detta är tekniker som gör det möjligt för dig att skapa textila arbeten från grunden. 

Du kan välja att läsa ett eller två år hos oss i Grebbestad. 

I varje kursmoment får du jobba med arbetsprocessen från idé till färdig produkt. Färg och form och skisstekniker ingår i undervisningen och hjälper dig att komma vidare i detegna designarbetet. Det ger dig en god kunskap över samspelet mellan hantverk, design och textila material. 

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete. 

Under året kommer vi genomföra ett samverkansprojekt där var och en eller hela gruppen samarbetar med aktörer inom området med mål att avsluta projektet i en offentlig utställning. 

Våra undervisningslokaler är välutrustade och inspirerande miljöer med fint ljusinsläpp som du har tillgång till även efter lektionstid. 

Ämnen vi läser

Materiallära
Spånad
Broderi
Återbruk
Färgning
Sömnad
Vävning
Färg och form
Skisstekniker

Ett andra år på Textilt hantverk 

Väljer du att fortsätta ett andra år på kursen Textilt hantverk kommer du få arbeta i projektform. Du beskriver själv projektets syfte och mål. Under året har du goda möjligheter att fördjupa dig i textila tekniker eller utveckla designprojekt. Du får regelbunden handledning under arbetets gång. Detfinnsockså tid att förbereda arbetsprover inför högskolestudier. 

År 1 och 2 delar lokaler med varandra vilket bidrar till en kreativ och inspirerande miljö. 

Om profil/särskilda kurser 

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen. 

Studiebesök & Föreläsare 

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika högskolor och museer. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar. 

Vad krävs för att söka? 

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för vävning och sömnad. 

Framtiden 

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten och närvaro. 

Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom textil och design. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper för fortsatta högskolestudier eller liknande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/textil-grund/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 72 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/