Skola:
Grebbestads folkhögskola
Plats:
Grebbestad - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och resor tillkommer vilket sammanlagt uppskattas till ca 10 000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600kr. Alla studerande betalar en serviceavg på 1700 kr per termin.

Kontakt: Anna Nordling

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Från lera till kopp, en kurs för dig som vill dreja och skapa keramik.

Kursen är inriktad på brukskeramik och fokus ligger på drejningsteknik vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Målet med utbildningen är att du ska ha en stabil grund inom det keramiska hantverket, vara självgående i en keramikverkstad och utveckla ett hållbart, långsiktigt arbetssätt.  

Förutom att dreja muggar, tekannor och skålar skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar.  

Du kommer få lära dig arbeta med olika sorters leror och du kommer få lära dig hur du bränner din keramik på olika sätt med el, gas och ved. Du kommer också få lära dig flera sätt att dekorera din keramik på samt lära dig glasyrteori och att blanda egna glasyrer.  

Under året kommer du få en egen arbetsplats/drejskiva som du har fri tillgång till även utanför lektionstiden. Verkstaden är öppen för dig på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är utrustad med ett välfyllt glasyrrum, elugn, gasugn samt en egen ugnsgård med vedeldade keramikugnar.  

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang inom klassen och mellan skolans verkstäder. 

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.  

Om profil/särskilda kurser: 

På profil/särskild kurs ägnar du hela veckan åt ett  specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går profil/särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 20 timmar i veckan. Dessa timmar är förlagda dagtid, måndag - fredag. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.  

Framtiden 

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten.  Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en stabil bas för fortsatta studier och kunna arbeta självgående i en keramikverkstad. Detta mål uppnås genom aktivt deltagande under utbildningens gång. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper för fortsatta högskolestudier eller liknande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/keramik/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 72 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/