Allmän kurs

Ansökan stängd

Vi läser ämnen som ger grundläggande och särskild behörighet till högskolan och yrkeshögskolan

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 530 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material, förmiddagskaffe).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Kerstin Alexandersson

Telefon: 0502-17800
E-post:
kerstin@skolahelliden.se


Fler kurser inom: Allmän kurs , Gymnasienivå

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Allmän kurs vänder sig till dig som behöver läsa klart gymnasiet. Är du inte klar med grundskolan, kan vi börja med de ämnen som återstår. Utbildningen öppnar en rad olika möjligheter till vidare studier. Du får också ett bättre självförtroende och en bredare allmänbildning. Den allmänna kursen är den enda kursen på Hellidens folkhögskola som kan ge behörighet till högskolan och yrkeshögskolan.

Det är dina förkunskaper och främst längden på tidigare studier som bestämmer hur länge du behöver studera för att nå den behörighet du vill ha. Den normala studietiden är ett till tre år.

Frihet och medinflytande

På Hellidens folkhögskola utformas studierna tillsammans med deltagarna. Det betyder att du är med och påverkar dina studier. Du tar också ett stort eget ansvar för att nå ett bra studieresultat.

Behörigheter

Studierna kan ge grundläggande behörighet till högskolan och yrkeshögskolan. På Hellidens folkhögskola kan vi ge följande behörigheter:

Grundläggande behörigheter

Svenska 1, 2, 3
Engelska 5, 6
Matematik 1
Samhällskunskap 1a1
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Historia 1a1

Särskilda behörigheter

Samhällskunskap 1a2
Naturkunskap 1a2
Historia 1a2
Engelska 7
Matematik 2, 3
Samhällskunskap 2
Naturkunskap 2
Religionskunskap 2
Historia 2

Behörighet till yrkeshögskolan

Om du vill läsa in behörighet till yrkeshögskolan gäller de grundläggande behörighet, utom Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Allmän kurs är mer än behörigheter

Läser du Allmän kurs läser du alla ämnen som ingår i kursen och kan inte välja bort ämnen. Att läsa här är att bli en del av en grupp, se helheter och lösningar och att utvecklas som människa. Därför har vi obligatorisk närvaro.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet varierar mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Så här gör du när du ansöker

  • Du skriver ett personligt brev där du berättar varför du vill studera hos oss och lite om dig själv.
  • Kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller jpg )
  • Du ordnar ett personbevis för studier från Skatteverket.

Vad händer när du klickar på ansök?

Du kommer då till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera och ändra.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel- och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det går även att bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Om Helliden och Tidaholm

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur. 

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second-hand butiker. Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över Tidaholm. Folkhögskolan har i dag ca 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Studierna kan ge grundläggande behörighet till högskolan och yrkeshögskolan. Du kan också läsa in särskild behörighet i vissa ämnen.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/allman-kurs/