Grafisk form och illustration

Ansökan stängd

Grafisk form och illustration

Hellidens folkhögskola

Ansökan stängd

Utbildningen Grafisk form och illustration är en fördjupning inom områdena grafisk formgivning, visuell kommunikation och illustration. Utbildningen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom området eller för fortsatt eget arbete. Du söker med arbetsprover.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: arbetsprov

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 655 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material, förmiddagskaffe).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Yvonne Jonsson

Telefon: 0502-178 00
E-post:
yvonne.jonsson@helliden.se


Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Grafisk form och illustration är en ettårig kurs för dig som vill utveckla din förmåga att kommunicera med bild och form. Kunskaper i typografi och layout förenas med illustrationens möjligheter till visuellt berättande. Lika stor vikt läggs på båda områdena.

Vi visar hur du arbetar analogt och digitalt samt ger dig historiska tillbakablickar. En viktig del av kursen är idéarbete och hur du får inspiration till ditt arbete.

Inledningsvis arbetar vi med grundläggande tekniker som skissarbete, teckning med olika material, typografi, komposition och färglära. Genomgångar i Illustrator, Photoshop och InDesign ingår och integreras i övriga ämnen. Efterhand övergår vi till större projekt med möjlighet för dig att styra mer över innehållet. Du har tillgång till våra lokaler dygnet runt så naturligtvis hinner du arbeta mycket med egna saker samtidigt.

Dina huvudlärare på kursen är utbildade design- och bildpedagoger med stor kunskap och lång erfarenhet inom ämnesområdet. Under året anlitas även yrkesverksamma gästlärare för kurser i till exempel typografi, grafisk formgivning, berättande i serie- och fanzineform samt bokbinderi. Genom en mix av lärarledda lektioner, föreläsningar, individuell handledning och redovisningar samt eget praktiskt arbete, syftar kursens pedagogiska upplägg till att främja självständighet och öka tilliten till det egna konstnärliga arbetet.  

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren. Beroende på vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Lokaler

Vi håller till i stora och rymliga lokaler. Du får en egen arbetsplats, med skrivbord och materialförvaring. Här finns ateljéplats, datorsalar och stora möjligheter till allt från stora måleriprojekt till pingis... Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Utbildningen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom konst och design eller för fortsatt eget arbete. Många av våra deltagare söker sig vidare till högskoleutbildningar inom området. Vi har deltagare som till exempel fortsatt till HDK, Konstfack eller Beckmans, andra fortsätter inom andra yrken eller med egna verksamheter. Oavsett vad du väljer att göra efter vår utbildning är ett kreativt år utvecklande på många områden och något som du har nytta av hela livet.

Hur söker jag?

  • Ett personligt brev
  • ett personbevis för studier från Skatteverket 
  • arbetsprover som beskrivet här nedanför.

Obligatoriska uppgifter för Grafisk form & illustration:

Uppgift 1

Kommer du ihåg ditt första sommarlov, skrubbsåren när du trillade av cykeln, oxjärparna i skolmatsalen eller första gången du...? Kan du föreställa dig hur det var när din mormor och morfar träffades? Illustrera ett minne, en händelse ur din historia. Det kan vara något som har hänt dig, men det kan också vara något som hände innan du fanns, i din släkt till exempel. Arbeta i valfri teknik.

Uppgift 2

Fem valfria arbeten gjorda för hand eller i datorn. Det kan vara teckning, måleri, grafisk form, typografi, handtextning, illustration, collage... 

Detta händer när du klickar på ansök

Du kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera och ändra.

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har boende med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Du kan även bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser, men vårt vandrarhem finns även på de vanliga bokningssidorna.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde. Från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde. Staden ligger i gammal kulturbygd och du har flera små städer i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings- och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker. Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på Hellidsbergets sluttning. Folkhögskolan har i dag ca 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av  Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla, dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Utbildningen förbereder dig för vidare studier eller fortsatt eget arbete inom designområdet. Du får kunskaper i grafisk formgivning, visuell och skriftlig kommunikation samt illustration.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/grafisk-design/