Grafikskolan printmaking

Profilkurs, Yrkesutbildning Hellidens folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Grafikskolan är en yrkesutbildning som ger dig tekniska kunskaper i att göra litografier, koppartryck, träsnitt och serigrafier. Dessutom saknar lokalerna motstycke i landet.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3 år högskoleförberedande gymnasium el motsvarande, arbetsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Plats för kursen: Vulcanön, Tidaholm

Kostnader: Du betalar 989 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: JM Schmidt

E-post:
lito@helliden.se

Grafikskolan lägger tonvikten på det konstlitografiska hantverket. Vi har också resurser gällande andra tekniker i trä och linoleum, koppartryck, non-toxic och serigrafi. Inom dessa metoder finns det i sin tur både  traditionella och  nya metoder. De ger många olika möjligheter att skapa bilder. Det är inte viktigt vilken teknik du tänker inrikta dig på då kursplanen ger dig tillgång till alla tekniker.

I lärarlaget ingår Jean Michael Schmidt som huvudsakligen ansvarar för undervisning i litografi i övertryckspressar. Masterprinter William ”Bill” Haberman har ett huvudsakligt ansvar för tekniker i non-toxic koppar/djuptryck, bokbinderi/papper och offset/fotoplåt förutom litografi. Även konstnärer utifrån bjuds in till att gästa i undervisningen med sin expertis.

Det egna arbetet är viktigt och i dialog med dina lärare planerar och genomför du det rent praktiska arbetet med att göra dina bilder.  Du som konstnär väljer aktivt vilken teknik som passar bäst med det bildspråk och konstnärskap du redan äger.

Genom kritisk analys i gruppgenomgångar diskuteras såväl hantverkstekniska val som praktiska beslut. Vi bedömer också rent konstnärligt innehåll och substans i bild. 

Vid dessa tillfällen bygger man i dialog vidare på sina kunskaper. Hand i hand med tekniken lär man sig sedan tillverka egna upplagor som innehåller hög konstnärlig kvalitet.

Verkstaden är tillgänglig alla dygnet timmar, alla dagar i veckan och under hela läsåret.

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren.

Avslutningsutställning

I slutet av kursen kommer ni få kursveckor i utställningsteknik som avslutas med en fyra veckor utställning i Konstlitografiska Museet. Vernissagen sker på valborgsmässoafton där också den Litografiska Akademin kommer att utdela stipendium till synnerligen talangfulla grafiker.

Din ansökan ska innehålla

 • personligt brev

 • arbetsprover

 • kopior på dina betyg och intyg (med filformatet .pdf eller .jpg)

 

Arbetsprover – När du söker ska du bifoga minst fem  och max tio arbetsprover, varken färre eller fler, där ditt konstnärliga uttryck och bildspråk är tydligt representerat.

Du behöver inte nödvändigtvis jobba med bild för att söka. Även de som jobbar med foto eller video, skulptur/smide/järnarbete, rumsgestaltning, installation/rumsgestaltning, konceptuell konst eller performance art är välkomna med en ansökan. Vi önskar endast att sökanden har en solid konstnärligt utvecklad grund att stå på från tidigare kreativa skolor/undervisning eller liknande dokumenterad erfarenhet förutom gymnasieexamen.

Grafikskolan är en yrkesutbildning som ger dig tekniska kunskaper i att göra litografier, koppartryck, träsnitt och serigrafier. Det här är kursen för dig som vill lära dig göra grafiska upplagor av din konst.

Kursens lärare har nästan 50 års erfarenhet tillsammans. Dessutom är lokalerna utrustade på ett sätt som saknar motstycke i landet.

Betyg och intyg – Vi önskar samtliga betyg och intyg relevanta för att styrka konstnärliga studier, utbildningar och kurser etc.

Kursen är en yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Deltagare som antas till utbildningen är berättigad lån och bidrag från CSN.

Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig jm@skolahelliden.se.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://helliden.se/utbildningar/grafikskolan/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln