Fördjupningsår kreativa yrken, distans

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år högskoleförberedande gymnasium el motsvarande, arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 20 dec 2024

Träffar:
2 frivilliga träffar

Kostnader: Du betalar 450 kr för bl a kurslitteratur.

Kontakt: Katarina Botwid

E-post:
katarina@skolahelliden.se.

Här får du lära dig att driva projekt, marknadsföring och företagande. Detta är överlevnadskursen för den kreativa människan. Kulturarbetare samlas och lär sig mer om samtidens kultur- och konstscen.

I kursen får du utveckla innehållet och uttrycket i ditt arbete i samarbete med våra erfarna handledare. Praktiska moment är bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik och presentationsteknik.

Det är inte viktigt vilken teknik du valt för ditt kreativa uttryck. Vi har haft deltagare som arbetar med bild, fri konst, dans, musik, teater, skulptur, silversmide, keramik, design, fotografi, författande och grafisk form.

Vi ger dig ingen teknisk utbildning inom din kreativa syssla utan fokuserar på innehållet. Under större delen av året har du handledning. Du väljer en eller flera handledare för att diskutera ditt arbete. Vi visar dig hur du får resultat och hur du når ut med ditt arbete.

Kursen ger en bred yrkesförberedande orientering om kulturarbetets villkor. Det ingår också en kurs i konst och estetik som ger dig kunskaper om den samtida konstscenen.

Utöver det får du praktiska kunskaper inom företagsekonomi, finansiering, marknadsföring, arbetsmiljö  och om hur du väljer att presentera dig själv som kulturarbetare.

Kursen är en distanskurs utan närträffar. När gruppen är intresserad gör vi frivilliga studieresor. Då besöker vi utställningar, kooperativ, enskilda kulturarbetare, öppet hus eller annat som är intressant för gruppen. Resan bekostar du själv. 

Vi arbetar med lärplattformen Google Workspace. Den är enkel att använda och du får en ordentlig genomgång av plattformen i skolstarten. Du behöver en bra uppkoppling, headset och dator. Kontakten med din handledare är viktig och sker genom e-möten och telefonsamtal.

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren. 

De valbara kurserna har en material- och dagkostnad med lunch och fika. Du kan bo på skolan under kursen. Då tillkommer en rumskostnad.

Kostnader 

Grundkostnad per år är kostnaden för kursboken för vår företagskurs Kulturarbetarboken från Björn Lundéns förlag. Den kommer hem till dig i början av kursen och du betalar själv fakturan, ca 220 kr. vi erbjuder för den som vill även Moderskeppets kurser. De har kurser i särskilda programvaror som du kan vara intresserad av. De har också kurser kring hur du använder dig av sociala medier. Terminskostnaden är ca 250 kr. 

Kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

För att söka till kursen ska du ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande samt grundläggande kreativ utbildning eller annan dokumenterad erfarenhet.

Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig katarina@skolahelliden.se.

Arbetsproverna är fem till tio arbetsprover som är representativa för ditt arbete. Du lägger varje bild på en egen sida och eller foton på objekt i samma dokument. Du lägger arbetsproverna i direkt anslutning till det personliga brevet. 

Du som arbetar med text begränsar dig till ca 10 000 tecken. Efter arbetsproverna lägger du in dina betyg och intyg

Checklista

Din sammanställda pdf ska innehålla:

  • personligt brev där du motiverar varför du vill gå FKY

  • arbetsprover där du visar bilder på dina kreativa uttryck 

  • kopior på dina betyg och intyg 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med kursen är att förbereda deltagarna för självständigt yrkesverksamt arbete inom kulturarbete som ex. bildkonst, konsthantverk och design. Kursen kan också vara förberedande för högre studier inom dessa områden på en nationell eller internationell nivå.

Miniatyrbild av Kai Oberhauser.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://helliden.se/utbildningar/fordjupningsar-kreativa-yrken/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/