Odling för självförsörjning

Ansökan stängd
Skola:
Hjo folkhögskola
Plats:
Hjo - Västra Götalands län
Längd:
Frågor om kursen Jonas Ringqvist tel. 073-254 24 60
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev där du berättar varför du vill gå och om ditt intresse.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 7 mar 2022 - 18 nov 2022

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Plats för kursen: Tidaholm, Bossgården

Kostnader: Kostnader tillkommer för resor, studiebesök, kurslitteratur, boende och mat i samband med helgträffar och studiebesök.

Kontakt: Henrik Falck

Telefon: 0503-32304

E-post:
henrik.falck@hjofolkhogskola.se

Lär dig grunderna i effektiva ekologiska odlingsmetoder och småskalig djurhållning till såväl självhushåll som försäljning.

Vi lägger fokus på praktisk och teoretisk kunskap kring att producera mycket grönsaker på liten yta, hållbarhet, helhetssyn, levande jord och tidseffektiva arbetsmetoder.

Kursen vänder sig till dig som vill ta steget mot ett mer självhushållande liv och kanske även få en inkomst från din gård eller odling.

Delar av kursinnehållet:

- Planering av en grönsaksodling

- Olika odlingsmetoder

- Jord, gödsel och markberedning

- Sådd och plantuppdragning

- Säsongsförlängning och vinterskörd

- Strategier mot ogräs och skadedjur

- Skörd, lager och förädling

- Småskalig djurhållning 

Kursen ges på halvfart distans med träffar en helg per månad under mars-november, med projektarbeten och självstudier mellan träffarna.

Träffarna och de praktiska momenten i kursen genomförs på Bossgården, en liten gård utanför Tidaholm, med stor mångfald som producerar ägg och grönsaker året runt till självhushåll och den lokala marknaden. Vi som undervisar på kursen är Sanna och Jonas, som bor på och lever av Bossgården. Vi har mer än 25 års erfarenhet av småskalig ekologisk odling och starkt engagemang för hållbarhet i stort och smått.

Mellan träffarna bedrivs studierna på distans, dels litteraturstudier (till självkostnadspris), dels projektarbete (planering och egen odling). Undervisningen sker via en digital lärplattform. Engelsk litteratur kan förekomma. Man behöver ha tillgång till dator med internet och gärna möjlighet till egen odling. 

Kursen ges i samarbete med Hjo folkhögskola. Ansökan sker från Hjo folkhögskolas hemsida (folkhogskolan.com). Kursstart är 7 mars 2022 under givna förutsättningar, som antal sökande mm.

Lunch/fika finns på kursdagarna till självkostnadspris (65kr/dag). Möjlighet finns även att övernatta på närbeläget vandrarhem (egen bokning - 200 kr/natt).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://folkhogskolan.com/odlingskurser/odling-for-sjalvforsorjning

Att återuppfinna sig själv på folkhögskola

– Jag behövde en hundraåttio graders vändning från mitt tidigare sammanhang. För mig som bytte juridiskt namn bara ett par månader innan var det en stor lättnad att komma till en ny plats med nya människor som aldrig hade känt mig vid ett annat namn, säger Morgan Winberg.

Läs hela artikeln

Hjo folkhögskola

Hjo folkhögskola är en spännande mötesplats som integrerar flera olika kurser och bakgrunder i en utvecklande miljö präglad av mångfald. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hjo folkhögskola
Lundbyvägen 12
544 31 Hjo

Telefon: 0503-323 00
E-post: info.hjo@hjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.folkhogskolan.com/