Allmän kurs – Naturvetenskap/ Naturbasår

Ansökan stängd
Skola:
Ljungskile folkhögskola
Plats:
Ljungskile - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För ettårig studieplan krävs godkänt i Matematik 2 eller B. För tvåårig studieplan: inga särskilda förkunskapskrav.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Bengt Niklasson

Telefon: 0736-44 65 65

E-post:
bengt.niklasson@ljungskile.org

Drömmer du om att bli läkare, veterinär, ingenjör eller biolog? Då är detta kursen för dig!

Du läser in de naturvetenskapliga ämnena med mycket lärarhjälp och utan prov. Om du saknar grundläggande behörighet till högskola så kan du läsa in den med mycket färre ämnen än på gymnasiet/komvux. 

Du kan välja att läsa endast naturämnena: Matematik 3 och 4, Fysik 1a och 2, Kemi 1 och 2, Biologi 1 och 2. Ett bra alternativ till Naturvetenskapligt basår på högskola! Du kan också läsa in grundläggande behörighet till högskola med folkhögskolornas enklare regler. Det som krävs då är ett läsår heltidsstudier på folkhögskola (om du läst 2 år på gymnasiet) och att du läser in det du saknar av ämnena: Sv 1 2 3, En 5 6, Ma 1, Sh 1a1, Hi 1a1, Re 1, Nk 1a1. 

Vi arbetar med en pedagogik utan prov. Kurslängden är 1–2 år beroende på förkunskaper. För ettårig studieplan krävs godkänt i Ma 2 /Ma B. Kursen passar bra även för dig som har ofullständiga betyg från NV- eller TE-programmmet.

Om du saknar högskolebehörighet registreras du på Allmän kurs och får grundläggande behörighet till högskola enligt ovan samtidigt som du läser de naturvetenskapliga ämnena. Kurslängden är 1–2 år. Har du läst minst två år på gymnasiet på NV /TE-program eller ett mer allmänt program och har godkänt i de flesta gymnasiegemensamma ämnena, så kan du läsa klart på ett läsår. Efter kursen får du intyg på godkända ämnen och ett studieomdöme (betyg) som du kan konkurrera med i folkhögskolornas urvalsgrupp BF när du söker högskola.

Om du har grundläggande behörighet till högskola från gymnasiet/vux, och väljer att läsa endast naturämnena på ett år på vår skola, så registreras du på Särskildkurs och får inte studieomdöme och inte tillgång till folkhögskolans urvalsgrupp BF. Du får intyg på godkända ämnen och när du söker högskola deltar du i urvalsgrupp BII, där du konkurrerar med meritvärdet på ditt gymnasiebetyg. Om du gör högskoleprovet deltar du även i den urvalsgruppen. Vår kurs skiljer sig från högskolornas basår! Vi har en liten klass, mycket lärartid och individuellt stöd, elevsamarbete och inga prov!

Om du har behörighet till högskola på ett folkhögskoleintyg så får du efter naturkursen ett nytt intyg och ett nytt studieomdöme. När du söker högskola konkurrerar du i urvalgrupp BF med det högsta av de två studieomdömena.

Vår skola har täta förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 minuter) och Uddevalla (20 minuter).

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen har du tillräckliga förkunskaper för alla naturvetenskapliga högskoleutbildningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/naturbasaret/

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/