Journalistiskt skrivande – distans

Ansökan stängd
Skola:
Ljungskile folkhögskola
Plats:
Ljungskile - Västra Götalands län
Längd:
1 termin
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga särskilda

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 29 aug 2022 - 16 dec 2022

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kontakt: Ellen Ahinko Andersson

E-post:
ellen@ljungskile.org

För dig som söker ett effektivare språk. Du får lära dig att sammanfatta information, avgränsa, välja berättarvinkel och skriva texter som lockar till läsning och ger bakgrund och fakta. Kvartsfart.

Att skriva journalistiskt innebär att man sammanfattar information, avgränsar, väljer berättarvinkel och skriver en text som lockar till läsning och ger bakgrund och fakta.

Det är en lockande kunskap, inte bara för blivande journalister, utan också för den som informerar och skriver i jobbet. Eller som ofta presenterar mycket information på begränsad tid och som därför behöver bli bättre på att skriva effektivt och fånga läsaren.

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som vill pröva på att skriva journalistiska texter. Som fortbildning, eller som förberedelse för fortsatta studier i journalistik. Men också som en lustfylld möjlighet att utveckla ett eget skrivande.

Kursupplägg
Kursen startar med den lilla nyhetstexten: notis och artikel. Vi fortsätter med intervju, referat och reportage innan vi avslutar med porträtt och krönikor. Vi trimmar rubriksättning, ingresser och gör en nyhetsövning på nätet.

Varje kursmoment inleds med en introduktion. Därefter övningar, fältarbete och skrivande. Arbetet avslutas med textdiskussioner och respons från både handledare och kursdeltagare. Varje kursmoment omfattar 1-2 veckor.

Distanskursen ges sedan 2004 och har genomgående fått mycket goda utvärderingar. Främst på grund av snabb respons, kvalificerad handledning och spännande och utvecklande textsamtal i seminarieform.

Lärare
Kursen leds av Ellen Andersson, journalist och lärare. Hon har arbetat som journalist i över tio år, främst inom webb. Hon har jobbat som reporter och webbredaktör på lokaltidningar, som publikredaktör, reporter och nyhetsuppläsare på P3, Sveriges Radio i Stockholm, och som reporter på TT Nyhetsbyrån. Hon har också jobbat med affärsjournalistik i USA.

Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister sedan mitten av 80-talet. Linjen har en radio- och en tidningsgren. Radioutbildningen görs i samarbete med Sveriges Radio.

Studiemedel
Kursen berättigar till studiemedel, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att med hjälp av journalistens arbetsmetoder värdera och avgränsa informationen, ge bakgrund och fakta och skriva en text som lockar till läsning.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/journalistiskt-skrivande/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/