Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
Fem dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 jun 2024 - 28 jun 2024

Kostnader: 950 SEK (låginkomsttagare 750 SEK*) inklusive lunch alla dagar

Kontakt: Nordiskt Ljus

Telefon: 0303206220

E-post:
info@nordisktljus.se

Sommarkurs på fem dagar under Nordiskt Ljus. Lär dig om analogt fotografi, svartvit film och kopiering i 135-formatet med kursledare Daniel Björneke Wirgård. I Kungälv, 20 min från Göteborg.

En kurs för dig som vill lära dig mer om det filmbaserade (analoga) fotograferandet, oavsett om det är ett helt nytt intresse eller något du sysslat med en tid. Vi går igenom hur film fungerar, hur man laddar sin kamera och några saker att tänka på när man fotograferar med film, som skiljer sig från det digitala arbetsflödet, framkallning och kopiering på papper i mörkrum.

Denna kurs berör svartvit film och kopiering i 135-formatet (vanlig småbildsfilm). Kemi, papper och en filmrulle per deltagare tillhandahålls av skolan. Ta med egen kamera. Har du inte tillgång till en kamera finns ett fåtal att låna. 

Upplägg

Dag 1: Kort presentation av kursledare och genomgång av förväntningar och tankar från deltagare. Vi går igenom hur en analog kamera fungerar, hur film fungerar och vad som kan påverka slutresultatet och laddar kameran med svartvit film. Vi avslutar dagen med att börja fotografera. 

Dag 2: Fotografering. Genomgång om olika filmformat (spionkamera till storformat, och vad som utmärker de olika) Olika sorters film och kameror. 

Dag 3: Förevisning om laddning av framkallningsdosor och framkallning. Vi framkallar den svartvita filmen så att vi får fram negativ. Då mörkrum och filmladdningsrum är litet börjar halva gänget framkalla film idag. 

Dag 4: Genomgång av mörkrummet och dess processer. Resten av deltagarna framkallar film. Mörkrumstid för de som framkallade film igår. 

Dag 5: Mörkrumsarbete och avslutande genomgång av resultaten. Förevisning om några olika alternativa kopieringsmetoder som kan väcka nyfikenhet. Frågor och diskussioner.

Förkunskaper: Inga förkunskaper behövs

Ta med: Analog småbildskamera (135-film). 1 rulle svartvit film ingår i kursen. Ta med fler rullar om du vill fotografera mycket. 

Språk: Svenska, Engelsk

Datum:  24 - 28 juni (5 dagar)

Kursavgift enstaka kurs: 950 SEK (låginkomsttagare 750 SEK*) inklusive lunch alla dagar

Kurspaket: 1250 SEK (låginkomsttagare 950 SEK*) inklusive lunch alla dagar

För att söka CSN behöver du sammanlagt minst 15 kursdagar. Du kan fritt kombinera kurser till ett eget kurspaket på 15 dagar. Om du behöver hjälp med att pussla ihop ett paket, maila oss på info@nordisktljus.se så hjälper vi dig!

*Är du student, arbetssökande eller annan låginkomsttagare, använd koden NL24 när du bokar 

Nordsikt ljus logotyp

NORDISKT LJUS är Nordiska folkhögskolans sommarverksamhet sedan 2021, innehållande tvärkonstnärliga sommarkurser och residens. Med Nordiskt Ljus vill vi erbjuda ett forum för människor att lära sig nya saker, utveckla redan befintliga kunskaper och arbeta med egna konstnärliga processer. Mer information om sommaren 2024 på Nordiska hittar du på www.nordisktljus.se

NORDISKT LJUS är en mötesplats och kulturexplosion för konst- och kulturutövare i Norden

NORDISKT LJUS är en kreativ motkraft till de högerextrema rörelser som gör anspråk på det nordiska begreppet

NORDISKT LJUS arrangeras på och av Nordiska folkhögskolan med program innehållande sommarkurser och konstnärliga residens.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.nordisktljus.se/l/analogt-fotografi3/

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/