Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större och livet mer spännande. Vi välkomnar deltagare från hela Norden och världen.

"På Kungälvsskolan måste utsikten vara fri, inte bara över Norden utan över hela världen; där ska det moderna samhället och demokratin stå i blickpunkten, där ska idédebatten vara levande och livsåskådningsfrågor brännande"  Citat från Carin Cederblad som var med och grundade skolan 1947.

Nordiska Folkhögskolan

Våra linjer

Nordiska folkhögskolan i Kungälv  nära Göteborg är en stor och levande internatskola med kreativa PROFILKURSER inom teater, musik, bild, film, foto och skrivande.

Våra ALLMÄNNA KURSER är tematiska och ämnesöverskridande. Vi läser i små sammanhållna grupper där du har ansvar och inflytande över studierna. Du har möjlighet att läsa på din egen nivå och i din egen takt.

Hos oss hittar du en STUDIEMILJÖ som både är bekräftande och utmanande, oavsett om du väljer en allmän kurs eller en av våra profilkurser. 

Att bo på skolan

Nordiska folkhögskolan tar emot både internatelever och externatelever. Varje år brukar det vara en grupp som pendlar till skolan, förbindelserna till Göteborg är bra och det är lätt att pendla (inom Västtrafiks zon A). De flesta eleverna bor dock på skolans internat. Skolan har 10 elevhus med 7 rum i varje. Det vanligaste är enkelrum men det finns även ett antal dubbelrum. På rummet finns det handfat och i korridoren toaletter och duschar. I varje rum finns en säng, madrass, täcke och kudde, det finns ett skrivbord, bokhylla, garderob, stolar och lampor. I varje elevhus finns ett gemensamt rum med pentry.

Internateleverna har också tillgång till ett gemensamt hus där det finns samlingsrum, ett större kök, tvättstuga. Alla elever har även tillgång till bibliotek, gymnastiksal, bastu och datasal. Wifi på hela skolområdet. Skolan ligger i ett vackert naturområde med fantastiska möjligheter att vara ute.

Varför heter vi Nordiska?

Nordiska folkhögskolan grundades 1947 med tanken att skapa en skola och samlingsplats med stark känsla för det nordiska. Oavsett vilket nordiskt land man kom från skulle Nordiska folkhögskolan vara en plats där man kände sig hemma. Idag, snart 75 år efter starten, präglas skolan fortfarande av denna tanke. Samtidigt har skolan öppnat sig mot omvärlden och möjligheten att undersöka och uppleva det ”nordiska” i ett globalt perspektiv. Skolan är religiöst och politiskt obunden och drivs av en förening.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Skolan är som helhet tillgänglig för rullstolsburna med undantag av vissa utrymmen. Transport till och från skolan förutsätter bil. Förutsättningar för att delta i undervisning på specifik kurs  kontakta skolan.

Hitta hit

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress:
Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
Fax: 0303-648 31

E-post:
info@nordiska.fhsk.se

Webbadress:
www.nordiska.fhsk.se

Huvudman:
Föreningen Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.
http://www.nordiska.fhsk.se/

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Öppet hus:
Torsdagar kl. 15-18 mars-maj. Boka in dig på hemsidan. Ring om ovanstående tider inte passar.

Övrig information:
Internat med 75 bäddar