Wendelsbergs Skolscen - Teaterlinjen

Profilkurs, Yrkesutbildning Wendelsbergs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  14 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Teaterutbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande utbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3-årigt studie- eller yrkesförberedande gymnasium eller motsvarande, inträdesprov

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 4 jun 2025

Kontakt: Jenny Gustafsson

Telefon: 031 3380530

E-post:
info@wendelsberg.se

Teaterlinjen

Det första året är i huvudsak inriktat på färdighetsträning. Huvudämnena är improvisationsteknik, scenframställning och fysisk träning. Kursen innehåller också grundläggande studier i regi, teaterhistoria, röst, sång, dans, teateranalys och ledarskap.
Under kursen arbetar du också med instudering av en kortare dramatisk scen samt en taldramatisk produktion som visas vid offentliga föreställningar på teatern.
Det andra året blir arbetet mer självständigt med projektledning, regiarbete och pedagogiska uppgifter. Året kombinerar färdighetsträning med föreställningsproduktion. Färdighetsträningen från första året fördjupas och tillämpas i produktionen av två större föreställningar som spelas offentligt på teatern. Dessutom fördjupas ämnet regi genom två längre regiuppgifter.
Under året arbetar vi också med scenografi, ljus och kostym.

Kursupplägg – år 1
Det första året är i huvudsak inriktat på färdighetsträning. Huvudämnena är improvisationsteknik, scenframställning och fysisk träning. Kursen innehåller också grundläggande studier i regi, teaterhistoria, sångframställning, röst, dans, dramatisk rörelse, teateranalys och praktisk pedagogik.
Under kursen arbetar du också med instudering av en kortare dramatisk scen och en taldramatisk produktion som visas vid offentliga föreställningar på teatern.

Kursupplägg – år 2
Det andra året kombinerar färdighetsträning med föreställningsproduktion. Färdighetsträningen från första året fördjupas och tillämpas i två större produktioner som spelas offentligt på teatern.
Du kommer att få regissera samt ge praktisk ledning av teaterkurser. Under året ges också kurser i scenografi, ljus och kostym.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://wendelsberg.se/studera/teaterlinjen/

Wendelsbergs folkhögskola

På Wendelsberg kan du skaffa dig gymnasiekompetens eller förbereda dig för ett yrkesliv med teater eller annat artisteri. Här hittar du också utbildningar med inriktning på ledarskap i olika former samt en ettårig Lärarassistentutbildning.

Läs mer om skolan

Postadress:
Wendelsbergs folkhögskola

435 35 Mölnlycke

Telefon: 031-338 05 30
E-post: info@wendelsberg.se
Webbadress: http://www.wendelsberg.se/

Alla borde gå på folkhögskola

Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström

Läs hela artikeln