Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.
Läkare, veterinär, apotekare, civilingenjör, ja listan kan göras lång på möjligheterna som ligger framför dig!
Hos oss har du möjlighet att läsa din gymnasiebehörighet med inriktning på naturvetenskap i mindre grupper och i lugn miljö.
Beroende på hur många år du väljer läsa får du under 1-3 år möjlighet att läsa in grundläggande behörigheter och även de naturvetenskapliga särskilda behörigheterna.
Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Arbetssätten i undervisningen varierar mellan temaarbeten, diskussioner, studiebesök, laborationer, exkursioner, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Undervisningen utnyttjar den varierande naturen som finns i skolans närområde. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar.
På kursen kan du läsa grundläggande och särskilda behörigheter i:
Svenska/Svenska som andraspråk
Samhällskunskap
Engelska
Historia
Religion
Matematik
Fysik
Biologi
Kemi
Ämnesstugor och temadagar kompletterar ämneskunskaperna för att du ska kunna känna dig trygg när du ska gå vidare till en högre studienivå eller fortsätta ut i arbetslivet.
Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.
Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande
Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieskola.
Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt.
Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:
Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.
Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
Personbevis för studier som du beställer här.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.