Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby, mitt i Blekinge. Läget är fantastiskt då skolan ligger i lantlig lugn miljö, men även med samtliga av nordens huvudstäder inom räckhåll på under 4 timmar. Öresundstågen stannar 10 min gångväg från skolan och Ronneby flygplats ligger 15 min bort med bil. Skolan är politiskt och religiöst obunden. Region Blekinge är huvudman för skolan.

Blekinge folkhögskola

Internatet
Skolan har åtta villor med åtta rum i varje, sammanlagt 64 rum. Alla med egen toalett. Varje villa har två duschar och gemensamt kök. Rum och gemensamma utrymmen är rökfria. Bredband med 100 Mbit per rum ingår i hyran. 

VIKTIG INFORMATION!!! Under läsåret 19/20 kommer det att byggas ett helt nytt internat på skolan. Detta kommer innebära en del förändringar gällande antal rum, internettillgång och husdjur. Läsåret 18/19 kommer vara oförändrat, men för dig som tänker gå mer än ett år på skolan kan det vara bra att veta. Behöver du mer information gällande detta så kontakta internatföreståndare Mona Knutsson.

Maten
I matsalen serveras frukost, förmiddagsfika och lunch varje skoldag. Externatelever kan köpa lunch till subventionerat pris men även ta med egen mat och värma i mikrovågsugn.

Fritiden
På skolan finns det ett stort bibliotek, verkstäder för keramik och textil, undervisningsdatorer med tillgång till internet dygnet runt samt wifi för din smartphone, surfplattta och bärbara dator. Vi har biljardbord, gymnastiksal och styrketräningsrum. Några kilometer från skolan ligger Salsjön med motionsslingor, bad och bastu. Omgivningarna runt skolan inbjuder till utflykter, till fots och på cykel.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri.

Du som inte bor på skolan betalar en externatavgift på 430 kronor för fyra veckor. Denna avgift täcker kostnader för förmiddagsfika. Beroende på vilken kurs du går, även läroböcker, eller visst undervisningsmateriel, vissa resekostnader, kostnader för vissa måltider i samband med utflykter m.m. samt allmän service såsom olycksfallsförsäkring, samt viss kopiering/utskrift. Avgiften är obligatorisk för alla externatelever.

Internatavgiften är 4 000 kronor (2 000 kronor logi, 2 000 mat) för fyra veckor och inkluderar kostnad för logi, bredbandstillgång och mat. Skolan har femdagarsinternat, vilket innebär att mat serveras måndag-fredag. De måltider som ingår i internatavgiften är frukost, förmiddagsfika och lunch. Beroende på vilken kurs du går, även läroböcker, eller visst undervisningsmateriel, vissa resekostnader, kostnader för vissa måltider i samband med utflykter med mera, samt allmän service såsom olycksfallsförsäkring och viss kopiering/utskrift. Avgiften är obligatorisk för alla internatelever. Betalningsperioderna är fyra gånger under höstterminen och fem gånger under vårterminen. Information om hyresvillkoren, se hyreskontraktet.

Studieresor är 500 kronor per termin. Undantag för Fiskevårdslinjen och Textillinjen där resekostnaderna är högre.

Kostnader för läroböcker ingår i internat- och externatavgiften (100 kronor/4-veckorsperiod). Härtill kommer kostnader för skrivmaterial och material till produkter som du tillverkar för att behålla (till exempel konstmaterial och textilmaterial). Viss subventionering av detta görs också beroende på vilken kurs du går.

Så här hittar du till oss
Folkhögskolan ligger i Bräkne-Hoby. Ett samhälle med 3 000 invånare mitt emellan Ronneby och Karlshamn. Information om buss och tåg hittar Du hos Blekingetrafiken och SJ. Station och hållplats ligger på gångavstånd från skolan. Du flyger med SAS och Blekingeflyg till Ronneby flygplats. Flygplatsen ligger knappt två mil från folkhögskolan. Karta och vägbeskrivning finns bland annat hos Eniro, hitta.se, och Google Maps.  Vi finns längs E22 och väg 30.

Kurstider                                                                                               

Läsåret 2019/20

2019-08-21 – 2019-12-19
(höstlov, v.44 2019-10-28 – 2019-11-01)

2020-01-09 – 2020-06-03
(sportlov, v.8 2020-02-17 – 2020-02-21)
(påsklov, v.16 2020-04-14 – 2020-04-17) 

Ansökan
Senast 2 maj (undantag för Allmän kurs grundskolenivå som har löpande intag både HT och VT. Undantag även för sommarkurserna där det är olika ansökningsdatum som du hittar i informationen för varje kurs.)

Ytterligare information
Du kan alltid ringa och ställa frågor till skolans expedition, telefon: 0457-73 18 60.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Skolan har begränsad tillgänglighet för personer med främst fysiska funktionsnedsättningar. Vänligen kontakta skolan för mer information.

Hitta hit

Postadress:
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
Fax: 0457- 73 18 64

E-post:
folkhogskolan@regionblekinge.se

Webbadress:
www.blekingefolkhogskola.se

Huvudman:
Region Blekinge
https://regionblekinge.se/

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Övrig information:
Husdjur tillåtna
Internat med 64 bäddar

Andra utbildningar på skolan:

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Etableringskurs på folkhögskola