Allmän kurs Grund - Musik och hälsa - för dig med eller utan funktionsnedsättning

Behörighetsgivande kurs Valjevikens folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år Kursen pågår tre – fem dagar i veckan. Vid femdagarsstudier samläser man två av dagarna med annan allmän kurs. Möjlighet finns till internatboende.
 • Ansök senast:
  15 april
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Du som gillar att uppträda, sjunga och spela. Eller som vill satsa på att bli en bättre musiker. Eller vill lära dig mer om ljudproduktion.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ansök helst via den blankett som finns på skolans webbplats. Studiebesök och prova-på-dagar. Lättare antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning.

Kontakt: Eric Sandström

Telefon: 0456-15115

E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

FÖR DIG MED ELLER UTAN FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Du som gillar att uppträda, sjunga och spela! Eller som vill satsa på att bli en bättre musiker. Här får du chansen att utveckla detta intresse samtidigt som du har möjlighet att läsa ämnen motsvarande grundskola eller gymnasienivå.

När vi spelar i ensemble arbetar vi tillsammans med kursen Musik med musikproduktion. Det är nivåindelade ensembler med 5-10 personer. Instrumenten är trummor, bas, piano/keyboard, gitarr, sång och du är välkommen att ta med egna instrument. Efter test kan du också få tillgång till individuell instrumentalundervisning. Du kommer att få möjlighet att delta i konserter och olika projekt. Musikstilarna är främst pop och rock men du är själv med och styr låtval. Du får även möjlighet att med din ensemble spela in musik i Valjevikens egen studio.

Viktigt för att du ska få maximal utveckling är att du avsätter tid för att öva på ditt instrument. Vi ser gärna att ni övar på fritiden i ensemble eller i egenbildade band.

Vill du läsa fler ämnen motsvarande grundskolenivå eller gymnasienivå har du möjlighet att komplettera med dessa ämnen enligt individuell studieplan.
I din individuella studieplan har du även möjlighet att lägga till ämnen som handlar om kost och hälsa samt om boende- och konsumentkunskap. För dig med funktionsnedsättning kan dessa anpassade lektioner stötta dig i dina förberedelser för ett självständigt liv.

KURSENS LÄNGD – 2 år med möjlighet till förlängning.
KURSSTART – Augusti. Därefter i mån av plats.
ANSÖKAN – 15 april.

Kursplan grundskolenivå:

20 veckotimmar lärarledd undervisning/vecka samt 10-15 timmar
eget arbete. Du läser behörighetsämnen minst 10 timmar i veckan.

 • Med musiken som verktyg jobbar vi med ämnet omvärldskunskap 6,0 tim/v
 • Matematik grund motsvarande nionde årskursen 3 tim/v, alternativt motsvarande
  sjätte årskursen 2,0 tim/v
 • Skrivarstuga (svenska) 3,0 tim/v
 • Konsument/boendekunskap (kompletteringar i samhällskunskap) 3,0 tim/v

Profilämnen:

 • Ensemble Ensemble, 3,0 tim/v inkl. musikteori/gehörslära
 • Bi-instrumentensemble 1 tim/v
 • Grunderna i musikproduktion, 1,5 tim/v
 • Aktiv idrott/träning alt. Bi-instrumentensemble 1,5 tim/vecka
 • Individuell undervisning instrumental 0,5 tim/v

Tillval:

 • Kost och matlagning 3,0 tim/varannan v
 • Miljöpsykologi 3,0 tim/v
 • Skapande 2,0 tim/v

Profilen/inriktningen musik förutsätter att du övar på ditt huvudinstrument 2-5
timmar/veckan utanför schemalagd tid. För antagning för allmän kurs musik och hälsa kommer det i samband med prova på dagar, behövas göras en demonstration av nuvarande färdigheter samt enklare antagningsprov för att få tillgång till individuell instrumentalundervisning.

Samtliga profilämnen och tillvalsämnen går att byta ut mot fler behörighetsämnen i ditt individuella schema. Minst halva studietiden ägnas åt behörighetsämnen. Du kan också välja att efter behov och beroende av dina förkunskaper blanda ämnen på grundskolenivå respektive gymnasienivå. För att du ska kunna gå vidare till gymnasienivå ska du vara klar med grundskolenivå i aktuellt ämne.

Övrigt

För tillvalen sätts individuella mål i samband med upprättandet av individuell studieplan.

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid.

Antagningskriterier

För antagning för allmän kurs musik och hälsa kommer det i samband med prova på dagar, behövas göras en demonstration av nuvarande färdigheter samt enklare antagningsprov för att få tillgång till individuell instrumentalundervisning. 

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://valjeviken.se/folkhogskola/allman-kurs-profil-musik-halsa/

Valjevikens folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. Valjeviken har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Valjevikens folkhögskola
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress: Herrgårdsvägen 97

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Webbadress: https://valjeviken.se/

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln