Skola:
Mora folkhögskola
Plats:
Mora - Dalarnas län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 15 april, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Läs mer om kostnader på skolans hemsida.

Kontakt: Berit Zetterqvist

Telefon: 0250 94200

E-post:
berit.zetterqvist@morafhsk.se

Vill du arbeta med textila tekniker? På kursen får du testa på väv, maskor, stygn, skinn, glas samt trä och smide. 

Kursen på Mora folkhögskola ger kunskap för en hållbar livsstil och kan leda till högre utbildningar inom det textila området, den kan också utgöra en kreativ paus eller leda till en rikare framtid.

Textilt Hantverk

 • Textila tekniker

 • Färg och form

 • Miljö och hållbarhet

Textilt hantverk är en grundkurs som erbjuder introduktion till och utveckling av hantverkstekniker och utgör en bra grund för vidare utbildningar, men är lika givande för dig som fritt vill undersöka och utveckla ditt textila språk.

Dalarnas textila tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.

På kursen arbetar vi experimentellt och kreativt med en mängd olika tekniker och material med egen formgivning. Vävning, sömnad och broderi är basen. Kursdeltagarna får även prova på andra textila tekniker såsom garntekniker, textiltryck, textilfärgning, skinnsömnad samt glasfusing, trähantverk och smide.

Ett nära samarbete sker med kurserna Estetisk Plattform och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök och utställningsarbete.

Kursen genomsyras av hållbarhetstänk och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del. För att kunna ta det textila hantverket in i framtiden behöver vi känna till dess dåtid. Kulturhistoria ingår i samtliga moment. Vi jobbar med att tradera kunskap och värnar om det immateriella kulturarvet.

Vi ser gärna sökande i alla åldrar med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande. Studietakten är heltid i 1-2 år beroende på dina tidigare kunskaper och erfaranheter.

 Du läser

 • Formgivning
 • Materiallära
 • Garntekniker
 • Broderi
 • Sömnad
 • Vävning
 • Färgning
 • Textiltryck
 • Skinnsömnad
 • Trähantverk

Följ kursen på Instagram: @textilthantverkmorafhsk

Ansökan

Vi vill att du presenterar dig själv i ett motiverande brev som innehåller dina mål och förväntningar på kursen. 

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

Läs om kostnader på vår hemsida

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/