Musiklinjen – Ljudteknik/musikproduktion

Ansökan stängd
Skola:
Bollnäs folkhögskola
Plats:
Bollnäs - Gävleborgs län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du kan ansöka från och med det år du fyller 18 år. Du kallas sedan till ett antagningsprov som omfattar mixning av inspelning, intervju och musikteoriprov. Antagningsprovet sker vecka 15.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Kostnader: 550 kr/termin som avser visst studiematerial, studerandeförsäkring, utskrifter/kopior, viss förtäring och resa i samband med skolgemensamma aktiviteter samt läromedelslicenser.

Kontakt: Mattias Windemo

Telefon: 070-291 08 64

E-post:
mattias.windemo@regiongavleborg.se

Ljudteknik/musikproduktion är en ettårig utbildning. Kursen innehåller grundläggande kunskap i teknikutrustning, inspelning och inspelningstekniker, mixning och mastering samt produktion.

Musiklinjen ljudteknik/musikproduktion
Som studerande på Ljudteknik/musikproduktion vid Bollnäs folkhögskola får du bred kunskap om musik och erfarenhet av olika musikstilar och musikinstrument, tack vare samarbetet med musiklinjen. Du har ljudteknik och musikproduktion som huvudfack och har möjlighet att välja samma ämnen som de andra musikstuderande på skolan.
 
Förutom tekniken lär du dig det som en modern musikproducent behöver kunna i dagens musikbranch. Du får kunskap i allt från arrangering av musik och låtskrivning till mer tekniska djupdykningar i effektprocessorer som till exempel EQ och kompressorer, mikrofonplacering vid inspelning av trummor, bas, elgitarr med mera.

Musikproduktionsstudierna genomförs i vår välutrustade studio. Apple iMac med Logic Pro X är kärnan men vi har även outboards som till exempel Universal Audio 6176. I vår nya konsertsal ges det dessutom rika möjligheter till inspelnings- och liveljudsträning, då med hjälp av ett Behringer x32 mixerbord och en helt ny PA-anläggning.

Vi ser helst att du spelar något instrument eller sjunger. I utbildningen ingår ensemble tillsammans med musiklinjens singer-songwriterinriktning där du får spela både egna och andras låtar samt göra kompskisser på dina egna låtar.

Lärare i ljudteknik är Martin von Schmalensee, frilansande producent, tekniker och musiker.

Utbildningen ger inte behörighet i el/tele.

I augusti 2022 invigdes Musikens hus. Här samlar vi skolans alla musikutbildningar i anpassade och ändamålsenliga lokaler med bland annat en ny studio och en större konsertsal. 
 
Antagningsprov
Vi kallar till antagningsprov som sker vecka 15. 

Provet består av mixning av inspelning och att göra ett musikteoriprov. Du ska alltså inte spela upp något på ett instrument. Om du har exempel på musik du själv producerat får du gärna lämna cd-skiva eller länk till juryn. Du får också göra en intervju där du berättar om din bakgrund och dina förväntningar på studierna.
 
 
Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln

Bollnäs folkhögskola

Bollnäs folkhögskola har ett varierat kursutbud med Allmän kurs, som ger behörighet till högre studier, och olika specialkurser inom musik, konst, trädgård och skrivande. Vi erbjuder även etableringskurser, studiemotiverande kurser och andra utbildningar som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen samt kortare kurser och konferenser. Här studerar omkring 220 deltagare varje läsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bollnäs folkhögskola
Skolallén 10
821 41 Bollnäs

Telefon: 0278-389 00 växel
E-post: bollnas.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/bollnasfhs