Romanskrivarlinjen – distans

Ansökan stängd
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
En termin.
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 14 aug 2023 - 15 dec 2023

Träffar:
2 obligatoriska träffar
1 frivillig träff

Kostnader: Kursen är kostnadsfri, men en administrativ avgift på 200 SEK/termin tillkommer.

Kontakt: Hans Carstensen

E-post:
hans.carstensen@farnebo.se

Romanskrivarlinjen är en författarledd distanskurs där du lär dig romanskrivandets hantverk och påbörjar eller fortsätter ett romanprojekt. Vi tror att din berättelse kan bidra till att göra skillnad!

Det är inte enbart analyser och undersökningar som förändrar samhället, utan också de berättelser som människorna i samhället bär på. För att skapa en sådan berättelse är det viktigt att du litar på att det du har upplevt, att den vardag du vistas i och att det du vill berätta har ett värde. På Romanskrivarlinjen får du stöttning i att skapa berättelser som gör skillnad.

Romanskrivarlinjen har en teoretisk del som är sammantvinnad med en praktisk del. Du lär dig romanskrivandets hantverk genom att skriva på ditt projekt samtidigt som du regelbundet diskuterar ditt skrivande med kursledaren.

På Romanskrivarlinjen jobbar vi hela tiden med ditt projekt i centrum. Alla textinlämningar, uppgifter, diskussioner och skrivarveckor finns till för att du ska ta dig djupare in i ditt projekt, få fler verktyg och bli modigare i ditt sätt att gestalta.

Var tredje vecka är det textinlämning ur det egna projektet, som kommenteras av läraren. De andra veckorna ägnas åt skrivande och åt en uppgift som är knuten till det egna projektet. Dessutom kan du arbeta med föreläsningar och övningar som läggs ut av kursledaren. Du behöver inte läsa och kommentera andra kursdeltagares texter.

Den mesta handledningen sker via nätet, men 3 lördagar per termin arrangerar Romanskrivarlinjen en workshop IRL i Gävle. Också då är var och ens projekt i fokus. På nätet finns även ett cybercafé där deltagarna kan umgås, diskutera skrivarproblem och tipsa varandra om litteratur, webblänkar och annat.

 

Antagningsvillkor

 För att kunna delta i kursen måste du ha en egen dator med internetuppkoppling och ett ordbehandlingsprogram och en egen smartphone. Du bör också ha grundläggande kunskaper i datoranvändning. Du bör ha en påbörjad roman eller ha en klar romanidé.

Du söker till kursen genom att skicka in en prosatext på 3–6000 tecken (cirka 1–2 A4) ur ditt romanprojekt samt ett personligt brev (max 3000 tecken) där du beskriver ditt romanprojekt och säger några ord om dig själv.

Vi förväntar oss att din roman är skriven på svenska för att kunna ge så bra handledning som möjligt. Du behöver dock inte ha svenska som modersmål. Hos oss är berättelsen i fokus. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursdeltagaren kommer att kunna ta språket från tanken till handen genom sin kunskap om romanskrivandets olika gestaltningsprinciper, som till exempel att organisera texten i konkreta scener och akter, att skapa en engagerande text med framåtrörelse, att mejsla fram en fungerande protagonist. Deltagaren kommer även kunna sätta in sitt projekt i en större litterär och samhällelig kontext.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/romanskrivarlinjen/

Fler kurser inom: Skriva Prosa Biografi

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/