Skrivarlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund
Plats:
Fårösund - Gotlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Textprov, personligt brev, intervju. Se gotlandsfolkhogskola.se för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 11 jun 2025

Kostnader: Kostnader för material och litteratur betalas av deltagaren. För info om deltagaravgift, externat-/internatavgift, se gotlandsfolkhogskola.se

Kontakt: Staffan Cederborg

Telefon: 070-458 22 33

E-post:
staffan.cederborg@edu.gotland.se

Skrivarlinjen är en 1-årig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar.

På skrivarlinjen får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil. Här får du arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur samt ge respons på egna och andras texter. Allt i en stimulerande miljö.

Om utbildningen

Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar.

Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande och ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för gästlärare och författarbesök. Varje termin har vi två läs-och skrivveckor där du arbetar helt på egen hand.

Skrivarlinjen har ett projektår. Till projektåret söker du med en projektidé.

Kursinnehåll

Utbildningen är uppdelad i olika block/delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas och lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarier om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten "du skriver inte bättre än hur du läser". Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Uppläsning

Vi arbetar med uppläsningsverkstad där du får öva dig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker samt röst- och kroppsspråk. Du läser upp både dina egna och andras texter.

Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på skolan, andra platser på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakter och marknadsföring.

Antologi

Under vårterminen arbetar du och din klass fram en antologi med egna texter. Arbetet bygger på laganda, där alla är med och utformar boken: innehåll, layout, kontakt med tryckeri, ekonomi med mera.

Om ansökningsperioder

Under 2024 har kursen fler ansökningsperioder. Du som söker i period 1 har förtur. Period 2 respektive 3 öppnar endast om det finns platser kvar på kursen.

Skrivarlinjen kommer att ha en ansökningsperiod 2. 

Ansökningsperiod 1: 15 januari–30 april 2024
Ansökningsperiod 2: 30 maj–30 juni 2024
Ansökningsperiod 3: ca 5 augusti–26 augusti 2024

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter studierna ska deltagaren:

  • Ha fått en grund för vidare litterära studier, fått öva upp sin förmåga att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt.
  • Fördjupat sina kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter.
  • Fått mer kunskap genom sitt läsande inom olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.
  • Ha fördjupat sin förmåga att Skriva och Läsa genom att ge respons på sina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter och då inom litteraturseminarier inom olika litterära genrer.
  • Ha reflekterat över sin egen väg till kreativa processer, sina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt att tillgodogöra sig det litterära fackspråket.
  • Ha mött och samtalat med ett flertal yrkesverksamma författare, poeter och dramatiker.
  • Ha fått god kännedom om såväl sitt eget och andras skönlitterära Författande
  • Lärt känna samtidslitteraturen av världsförfattare och litteratur av klassiska författare i världen.
  • Känna till de samhälleliga aspekterna av litteraturen i Sverige, Norden och Världen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/profilkurser/skrivarlinjen

Fler kurser inom: Skriva Prosa Poesi

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund

Gotlands folkhögskola i Fårösund är en suverän plats för dig som verkligen vill ägna dig åt det du brinner för. Skolan ligger ett stenkast från hav och badbrygga med utsikt över Fårö. Naturen är fantastisk och erbjuder harmoni. Här kan du fokusera på det sociala, relationer och den utbildning du har kommit för att delta i.

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola, enhet Fårösund
Kustparksvägen 6
624 70 Fårösund

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/