Keramik - distanskurs

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 9 jan 2023 - 2 jun 2023

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Distanskursen innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan: 13-15 jan, 3-5 mars , 5-7 maj. Kostnaden för dessa är: 9 110 kr (inkl. bekräftelseavgiften på 400 kr). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Kontakt: Ellinor Johansson, Jeanette Axenfjord

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

För dig som har grundläggande kunskaper inom drejning. Du kanske har gått kvällskurs och precis startat din egen verkstad och vill nu ta ett steg vidare i ditt skapande. 

Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt, öva upp ditt formseende och utveckla din skapandeprocess. Kursen ger även stora möjligheter till utbyte av erfarenheter och samarbeten.

Utbildningen består av tre intensiva helgträffar med olika teman.

Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter och efter träffen ges gemensamma och individuella hemuppgifter som bygger vidare på helgens tema. Mellan träffarna håller vi kontakten via ett digitalt klassrum. Där ges bla teorilektioner, vi gör delredovisningar av uppgifter, diskuterar t.ex. form, problemlösning. Du har även möjlighet att få individuell handledning, få stöttning och konstruktiv kritik av både kursledaren och kurskamraterna.

För att gå kursen krävs att du har tillgång till en verkstad mellan träffarna, samt dator och internet för att delta i digitalt mellan träffarna. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Vårens kurs fokuserar på:

  • Drejteknik och formgivning. Fokus ligger på bruksföremål. Vi tittar även på detaljer och förhållandet mellan form och funktion. Genom demonstrationer, gemensamma uppgifter och individuell handledning ges du möjlighet att utveckla ditt formspråk.
  • Dekor på den läderhårda leran. Du får prova ett flertal tekniker som tillsammans med olika skisstekniker hjälper dig att undersöka materialen för att hitta ett eget uttryck.
  • Glasyr – syftet är att genom materialteori och praktiskt uppgifter ge en ökad förståelse för hur glasyrer fungerar samt att ge en grund till att kunna framställa egna glasyrer.

Kurstid

9 januari – 2 juni 2023

Fysiska träffar

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan. Mellan träffarna håller vi kontakt via en digital plattform.

Träff 1: 13-15 januari
Träff 2: 3-5 mars
Träff 3: 5-7 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
Incheckning från kl. 09.30 på fredagen.

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina erfarenheter inom området och ev tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Kursledare

Ellinor Johansson, keramiker med egen verkstad utanför Tidaholm. Keramiklärare på Mullsjö folkhögskola. Utbildad på Mullsjö folkhögskola och Formakademin (PKI) Lidköping.

Jeanette Axenfjord, keramiklärare på Mullsjö folkhögskola, kandidatexamen från Kunsthögskolen i Bergen och HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg. Har egen verkstad i Mullsjö.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://mullsjofolkhogskola.nu/utbildningar/distanskurser/keramik-vt-2023/

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/