Textiltryck - distanskurs

Ansökan stängd
Skola:
Mullsjö folkhögskola
Plats:
Mullsjö - Jönköpings län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
31 oktober

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Distanskursen innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan: 9-11 febr, 12-14 april, 24-26 maj Kostnaden för dessa är: helpension 9 110 kr (delbetalas)

Kontakt: Rebecka Zacho

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Distanskurs med tre fysiska träffar i skolans ateljéer som vänder sig till dig som vill lära dig att skapa mönster och textila bilder utifrån äldre fotografier och miljöer.

Nu är det dags att damma av dina gamla fotoalbum och skapa nytt av det som varit! På ett lekfullt sätt tar vi oss an vår historia. Hur fungerar farmor och farfars bröllopsfotografi som popkonst? Hur kan en rostig fårsax skapa ett vackert mönster på tyg? Vi gör mönster av gamla minnen! Tygerna kan sedan användas som inredning för vägg, gardiner, kuddar, möbeltyg eller kläder.

Tillsammans undersöker vi även hur mönster har sett ut genom tiderna. Vill du skapa ett mönster som passar en äldre entré eller kanske ge ditt 1950-talskök en härlig färgklick genom egna mönstrade tyger som passar för tiden? Vi läser på och experimenterar tills vi hittar rätt. Ibland kan vi hitta äldre färgrester och tapeter där hemma att inspireras av.

Kursen vill väcka din nyfikenhet både för det praktiska hantverket handtryckta tyger och inför den historia som är kopplad till våra hem, men också för den egna familjehistorien. Här får du möjligheten att lära dig att skapa mönster och bilder för textiltryck. Grunderna i mönsterformgivning för tryckmönster och en praktisk introduktion till hantverket i våra ateljéer.

Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt. Fokus ligger i att du ska utveckla ditt eget mönsterskapande, uttryckssätt och praktiska handlag genom både digitala och praktiska uppgifter.

 

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans textila ateljéer samt arbete på distans.

Du behöver inte ha tillgång till egen ateljé för att gå kursen, enbart dator och internet krävs för att kunna delta digitalt mellan de fysiska träffarna. Arbetet mellan träffarna består i förberedelser inför ateljéhelgerna, handledning och praktiska övningar som ska hjälpa dig framåt i ditt mönsterskapande. Genomgångar sker med grundläggande färg- och materiallära kopplat till textiltryck.

Inga krav på förkunskaper men nyfikenhet, motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt. En del av lärandet utgår ifrån att vi tar del av varandras skapande och ger varandra respons. Om du har frågor kring kursen, tveka inte med att höra av dig till kursledaren!

Vårens kurs fokuserar på:

  • Att formge egna mönstrade tyger och bilder
  • Planera mönster utifrån hantverkets praktiska förutsättningar
  • Skapa mönster utifrån ett historiskt perspektiv
  • Tryckteknik
  • Fotoöverföring
  • Screentryck och blocktryck

Kurstid
8 januari- 31 maj 2024

Träff 1: 9-11 februari
Träff 2: 12–14 april
Träff 3: 24-26 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats. Skolan har cirka 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/