Lärarassistent - yrkesutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Högalids folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

För dig

 • som vill jobba med barn, ungdomar och vuxna i skolmiljö
 • som vill vara ett stöd för lärare och elever 
 • som är social och lösningsfokuserad, initiativrik och strukturerad

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande, med behörighet för yrkeshögskola och med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Mer information på Högalids hemsida

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Se skolans hemsida.

Kontakt: Anna Björkdala

Telefon: 070 28 17 130

E-post:
anna.bjorkdala@hogalid.nu

Lärarassistent är en bred utbildning som syftar till att förbereda deltagarna på de många olika uppgifterna som en lärarassistent kan ha i yrkeslivet. Under året varvas studier med praktik på grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning.

Exempel på innehåll: Skolans organisation och uppdrag, Ledarskap, Pedagogik, lärande och utveckling, Beteende och socialt samspel, Anpassning och särskilt stöd, Kommunikation och konflikthantering, Dokumentation och administration, Yrkesrollen och Yrkeskunskap, Praktik

Cirka 25% av utbildningen består av praktik, förlagd företrädesvis i Kalmar kommun, även om det kan finnas möjlighet att praktisera i någon av kranskommunerna. Deltagarna får i mån av plats välja mellan olika skolformer från förskola upp till vuxenutbildning på gymnasienivå. Kursansvariga deltagarna på en lämplig skola med önskad skolnivå, där de tilldelas en handledare som tillsammans med Högalid ansvarar för praktiktiden.

Lärarassistent är ett samlingsnamn för yrkesroller inom skolan som ska komplettera lärarna så att de kan ägna mer tid åt undervisningsprocessen. Det huvudsakliga uppdraget är att samarbeta med lärare för att stärka elevers förutsättningar till lärande, utveckling och socialisation.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hogalid.nu/profilkurser/lararassistent/

Högalids folkhögskola

 Högalids folkhögskola är en skola med stor bredd i sitt kursutbud. Det ger möjlighet till att möta människor i olika livssituationer och med olika förutsättningar. Detta gör att vi kan skapa en stimulerande och lärande miljö där mötet mellan våra deltagare är berikande och utvecklande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Högalids folkhögskola
Högalidsvägen 16
394 70 Kalmar

Telefon: 070 3976051
E-post: kontakt@hogalid.nu
Webbadress: http://www.hogalid.nu/