Natur, kultur och ledarskapskurs

Profilkurs Hällefors folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år ett år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Är du intresserad av att vandra, MTB-cykla, paddla, fiska, åka skidor och vara på äventyr ute i naturen?

Gillar du samtidigt kulturhistoria och bushcraft? Då är detta en kurs för dig!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du söker kursen genom att fylla i vår ansökningsblankett samt bifoga ett personligt brev och ett personbevis. I ditt personliga brev presenterar du dig själv och berättar vad du hoppas få ut av kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Läsåret består av en höst- och en vårtermin, totalt 38 veckor på 100%. Undervisningen är avgiftsfri men du betalar 2.850:- per termin för bl.a. läromedel och material. Du kan finansiera dina studier hos oss genom CSN.

Kontakt: Hällefors folkhögskola

Telefon: 0591-64390

E-post:
info@folkis.nu

Vår natur, kultur och ledarskapskurs är kursen för dig som vill lägga en grund till att utveckla din kompetens inom service, guideteknik och ledarskap. Du kan arbeta som guide inom natur och äventyr, kulturhistoria eller inom upplevelseturism.

Kursen passar dig som älskar naturliv och månar om vår gemensamma miljö. Du kommer samtidigt att öva din trygghet i att arbeta med och leda grupper. Kursen blandar övningar i att ta hand om grupper i olika miljöer och med olika förutsättningar där hållbarhet och säkerheten är viktigt.

 Du kommer att få grundläggande friluftsteknik med utrustning, matlagning ute, eldning och lägerbygge, entreprenörskap och natur- och kulturhistoria. Du kommer att lära dig att planera arrangemang och guidningar, leda grupper och stå för ett gott värdskap.

 Vi kommer att titta närmare på Bergslagens kulturhistoria med hyttor, smedjor, repslageri och vattendrag.

Du kommer samtidigt att få lära dig om olika material, tekniker och tillvägagångssätt inom bushcraft (kunskap och förståelse, för att överleva och trivas i en naturlig miljö).

 Entreprenörskap, ekonomi och marknadsföring är andra viktiga delar som gör att du ska vara väl rustad för att starta eget eller jobba i branschen i stort.

Vi har stora grönområden alldeles utanför skolan och naturen finns runt hörnet med naturleder, mountainbikeleder, älvar, flera naturreservat och 400 sjöar runt om Hällefors. Det finns även nära oss kanoter, höghöjdsbana och fina skidspår.

Lärande sker genom praktiska övningar där vi är ute i naturen och har olika utomhusaktiviteter, undervisning och föreläsningar.

Kursmoment

 • Friluftsliv och säkerhet
 • Navigering och kartteknik
 • Kulturhistoria
 • Miljö och hållbarhet
 • Ledarskap
 • Marknadsföring, ekonomi och entreprenörskap
 • Krishantering och överlevnadskunskap
 • Värd- och servicekunskap

Kursen vänder sig till dig som:

 • har ett aktivt frilufts- och kulturintresse
 • gillar friluftsliv, vildmark och äventyr
 • vill engagera dig som ledare och guide inom friluftsliv
 • gillar att varva teoretiska studier med praktiska moment
 • vill ha roligt och utvecklas ihop med andra med samma intresse

Du söker kursen genom att fylla i vår ansökningsblankett samt bifoga ett personligt brev och ett personbevis. I ditt personliga brev presenterar du dig själv och berättar vad du hoppas få ut av kursen. När antagningsprocessen är klar får du ett skriftligt besked.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter utbildningen blir ditt uppdrag att förmedla upplevelser till besökare och gäster i den svenska naturen och kulturlandskapet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.folkis.nu

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln