Skola:
Karlskoga folkhögskola
Plats:
Karlskoga - Örebro län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
12 juni 2024

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: 1800kr/termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Medlemskap i Karlskoga Budoklubb 600 kr per termin. Budodräkt, rashguard & tandskydd ca 1200 kr.

Kontakt: Per Eriksson

Telefon: 0586-646 00

E-post:
per.eriksson@karlskogafhs.se

Är du intresserad av kampsport - japansk Budo, Judo, Aikido, Jujutsu, BJJ, karate eller få kropp/sinne i balans?  Hitta vägar till personlig utveckling och hälsa i helhet tillsammans med oss.

Hos oss har du möjligheten att få en gedigen utbildning (grund och möjligen fortsättning) i både Yagyu Shingan ryu, Gracie Jiujitsu (Bjj) och Shiatsu. Vi är stolta över att kunna erbjuda det bästa från två världar - djupa rötter av tradition och kunskap kombinerat med modern träningsmetodik. ”Keiko Shokon” - Reflektera djupt över det förflutna, besluta vad du ska göra nu och gör det. Hos oss är alla välkomna, oavsett om du vill lära dig jujutsu som hantverk, självförsvar, personlig utveckling eller som sport och tävlingsform. Det viktiga är din vilja att utvecklas. Träningen gör resten och många hittar så mycket mer under resans gång, inte minst hälsa, glädje, kamratskap och ”gnista”! 

Filosofi - Jujutsu som väg (Do)

ü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen extra givande och fylld med mening. Det är därför vi valt att kalla vår utbildning för ”Budoutbildningen”. Budo är något mer än att träna och svettas. Det handlar om att utveckla sin karaktär, flytta sina fysiska och mentala gränser och bli en resurs för sig själv och andra. Vi strävar efter att vår teknik/vetenskap (JUTSU) ska vara i toppklass, men vägen (DO) går genom disciplin, ödmjukhet och respekt (JU). Resan kan stundtals upplevassom krävande, men är samtidigt även fantastiskt intressant, givande och kul!

Lärare

Jujutsu & Shiatsu

Per Eriksson är ansvarig för Budoutbildningen. Han har 35 års erfarenhet inom kampkonst och är personlig elev till Shimazu Kenji Sensei, som är stormästare inom Yagyu Shingan ryu (Kyodensho Chikuosha). Per bär en hög licens i arten och har av Shimazu Sensei fått titeln Shihan (mästare eller förebild). Denna titel fick han år 2010. Per är överhuvud (Shibucho) för Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt. Förutom olika läger, kurser och seminarium i klassisk jujutsu, självförsvar och ”hälsorelaterad budo” har han även undervisat militärt och polisiärt. 

Per har svart bälte i Brasiliansk jiujitsu (Bjj) och är huvudinstruktör på Gracie Barra Karlskoga. Han har tränat för många kända Bjj- profiler och håller själv kurser och seminarier vid sidan av verksamheten på skolan. Per vill förmedla en teknisk, energieffektiv och funktionell bjj. Per har också en instruktörslicens i Shiatsu under Lasse Stålnacke (Svenska Shiatsu Akademien). 

Per är känd för sin förmåga att anpassa sin undervisning beroende på målgrupp och nivå och är en mycket uppskattad lärare och instruktör.

Per har publicerats i Japans största kampkonstmagasin HIDEN. Läs hela artikeln här: https://budojapan.com/others/20211214kdr15/

Shiatsu

Eva Torsteinsrud är tillsammans med Per klassföreståndare på Budoutbildningen och ansvarar för utbildningen i Shiatsu på skolan. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu i 11 år för Per och har av honom fått licensen ”Kiri menkyo” (lärarlicens). I Bjj har Eva brunt bälte under Per. Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut samt legitimerad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och shiatsu två sidor på ett och samma mynt.

Christian Hoffstedt är assisterande instruktör på Budokursen och på lektionerna i Jujutsu och Shiatsu. Christian har tidigare själv studerat på kursen och har tränat jujutsu sedan han var barn och hade redan innan studierna på Budoutbildningen andra gradens svarta bälte i ”Jujutsu Kai”. Christian har 1 kyu (brunt bälte) i Yagyu Shingan ryu och lila bälte i Bjj. Christian är en mycket uppskattad och omtyckt instruktör. 

Yoga

Ingela Stephansson håller i yogapassen på utbildningen. Ingela är certifierad yogalärare inom Hathayoga, Yinyoga, Mediyoga och Restorative yoga. Hon är utbildad instruktör i Mindfullness samt håller traumainformerande yogaklasser. Ingela anpassar yogan efter önskemål och behov från våra deltagare. Ofta handlar det om Yinyoga då denna form av Yoga är ett utmärkt komplement till träning i jujutsu. I Yinyoga skapas förutsättningar för flöde och cirkulation, mer rörlighet och mindre stelhet och värk. Ingelas lyhördhet, kunskap och förmåga att anpassa sina yogapass till önskemål och behov är mycket uppskattad hos våra deltagare.

Vem är välkommen att söka?

Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst/kampsport eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna kurs. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!

På vår hemsida hittar du mer detaljerad information om de stilar vi utövar samt annat innehåll du kommer stöta på under din utbildning.

Hjärtligt Välkommen!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs (räknat på ett år) förväntas du ha fått med dig grunderna i Yagyu Shingan ryu och Bjj, genomgått en grundläggande utbildning i shiatsu (som ger behörighet till djupare studier) samt fått med dig grunderna i Yin-yoga. Vi kan anpassa studierna och nivån på träningen beroende på tidigare erfarenheter och har även möjlighet att gradera och ge olika licenser i Yagyu Shingan ryu,  Bjj och shiatsu. Möjligheter till ett andra och tredje år finns och då får du fördjupa dina studier inom alla våra arter. Det viktigaste målet med utbildningen är emellertid din känsla av att ha ”växt som människa och medmänniska”. Du är viktig - för dig själv och för andra!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/budoutbildningen/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/