Musiklinje med klassisk inriktning

Ansökan stängd
Skola:
Kävesta folkhögskola
Plats:
Sköllersta - Örebro län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningsprov. Se hemsida för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Månadskostnad för läromedel, fika och lunch. Boende på internatet betalar även för hyra, frukost och middag. Se hemsida för mer information.

Kontakt: Mats Johansson

Telefon: 019-602 49 61

E-post:
mats.johansson@kavesta.fhsk.se

Musiklinjens klassiska inriktning passar dig som vill förbereda dig inför högre musikutbildningar. Du får utvecklas genom att spela mycket tillsammans med andra och göra många konserter.

Undervisningen på musiklinjen

På Kävesta folkhögskola får du tid att fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö. Här kan du:

  • Förbättra din spelteknik
  • Fördjupa din förmåga att förstå musikaliska sammanhang
  • Utvecklas konstnärligt

På Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola lägger vi mycket tid på att musicera tillsammans och arbetar mycket med ensembleundervisning. Vi har ett gott samarbete med olika scener i regionen och du får möjlighet att delta i många konserter.

Alla deltagare, oavsett inriktning, får undervisning på sitt huvudinstrument varje vecka. 40 minuter i årskurs ett och 60 minuter i årskurs två.

Klassisk inriktning med kammarmusiken i fokus

På den klassiska inriktningen står kammarmusiken i centrum. Vi arbetar med repertoar från 1500-talet till nutida musik. 

Varje deltagare är med i en eller flera kammarmusikensembler, till exempel duetter, trios, kvartetter, kvintetter, vokalensemble, stråkensemble eller flöjtensemble.

Målet är att du ska få spela/sjunga tillsammans med flera olika typer av instrument, samt lära dig uppförandepraxis i olika tidsepoker.

Många konserter

En central del i undervisningen på musiklinjen är att spela för en riktig publik. Musiklinjen genomför ett stort antal konserter varje läsår. På den klassiska inriktningen får du medverka på konserter med dina kammarmusikensembler och din solorepertoar.

Några av de scener vi ofta spelar på är Nicolaikyrkan i Örebro och Örebro Konserthus. Vi har även många konserter på skolan och i andra sammanhang.

Öva med ackompanjatör

En gång per vecka får du tillsammans med din instrumentgrupp lektion med skolans ackompanjatör. Det ger dig möjlighet att spela din solorepertoar samt träna på att spela upp inför andra.

Instrument

Du kan ansöka på följande instrument: sång, piano, orgel, gitarr, tvärflöjt, oboe, klarinett, fagott, violin, viola, cello, kontrabas.

Antagning

Läs mer om utbildningen och ansök på vår hemsida:

Musiklinjen på Kävesta folkhögskola


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs (2 år) ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom musik som gör hen väl förberedd för högre utbildningar inom musiksektorn (t.ex. musiklärar- och musikerutbildningar).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/musiklinjen/

Fler kurser inom: Musik Klassisk

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln

Kävesta folkhögskola

Kävesta folkhögskola har en estetisk profil. Det innebär att vi utöver allmän kurs har utbildningar i dans, konst och formgivning samt musik. Skolan ägs och drivs av Region Örebro län.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kävesta folkhögskola
Kävesta folkhögskola
697 94 Sköllersta

Telefon: 019-602 49 50
E-post: info@kavesta.fhsk.se
Webbadress: https://www.kavesta.fhsk.se/