Grafisk Design och illustration

Profilkurs Fridhems folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  14 maj 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

På Grafisk Design och illustration lär du dig grunderna inom grafisk design; allt från logotyper och visuella identiteter till illustration och webbdesign. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personlig film på max 2 minuter, samt pdf med fria arbetsprover.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Materialkostnad 3500 kr/term. Övriga kostnader 1100 kr/termin. Där ingår: kopior/utskrifter, 100 utskrifter, gemensamma måltider under startveckan, mat på av skolan arrangerade middagar, avslutningslunchen och för- och eftermiddagskaffe mån-fred.

Kontakt: Alaya Vindelman

Telefon: 0418-44 60 00

E-post:
alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se

Grafisk Design och illustration är en ettårig grundutbildning i grafisk design på heltid. Du kommer att få ett lärorikt, roligt och utvecklande år tillsammans med likasinnade i den unika folkhögskolemiljön. Kulturlinjernas blandning av bild, text, musik, film och teater ger en speciell atmosfär där många framgångsrika samarbeten grundas.

Vad får jag lära mig?

Kursen innehåller både klassisk teckning, digitalt skapande och kreativa designprocesser. Du kommer att få fördjupa ditt intresse för visuell kommunikation och konstnärligt skapande. Du kommer att få prova på en mängd olika sätt att formge och kombinera bild och text.

Stor vikt läggs vid både din egen kreativitet och konstnärliga utveckling, samt att samverka med andra. Du lär dig att analytiskt bearbeta och utveckla en idé, finslipa din arbetsprocess samt att strukturerat kunna presentera ditt färdiga resultat. Du kommer att tillägna dig många rent tekniska kunskaper, som du sedan får använda i inspirerande uppgifter. 

Årets upplägg

Under året jobbar vi växelvis med större och mindre uppgifter både i grupp och enskilt. Vi arbetar med de senaste programvarorna i dator men även för hand i olika tekniker och material. 

Då skolan har många olika kulturlinjer har vi åtminstone ett par samarbeten per år med andra klasser. Under läsåret besöker vi också aktuella utställningar och gör olika studiebesök. I slutet av vårterminen åker vi på en gemensam längre studieresa, och som avslutning på året har vi en stor slututställning och visar upp de projekt vi arbetat med.

På schemat finns till exempel: Teckna för hand, logotyper, typografi och layout, skissteknik, bildberättande, visuell identitet, informativ illustration, animation och webbdesign.

Praktisk information

Du har tillgång till klassrum med egen arbetsplats, bibliotek, lånedatorer med Adobes designprogram, fotoskrivare, teknisk utrustning och olika konstnärsmaterial dygnet runt, även helger.

Undervisningen pågår från slutet av augusti till början av juni. Du måste vara minst 18 år och minst ha genomgått årskurs 9 i grundskolan. Studierna sker på heltid och är studiemedelsberättigande när du fyllt 20. Fridhem Grafisk har plats för 19 studerande.

På folkhögskolan möts personer med vitt skilda bakgrunder och behov. Vi försöker skapa en så bra lärandemiljö som möjligt. Av dig som studerar på Kulturlinjerna förväntar vi oss att du tar ansvar för dina studier, driver din egen utveckling, slutför uppgifter och är villig att samarbeta med andra.

Vill du veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kontaktlärare: alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se
Kontaktlärare: peter.jonasson@fridhemsfolkhogskola.se

 

Information om ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • En pdf-fil innehållande minst fem, max åtta, valfria arbetsprover. Om du skickar in ett bildcollage behöver du ange om det är egna eller andras bilder. Filen får inte överstiga 15 MB. Visa gärna bredd, alltså inte upprepade exempel på samma färdighet. 
 • En film på max två minuter där du presenterar dig själv och berättar varför du vill gå på skolan. Berätta lite om vad som intresserar dig med grafisk form och vilka tidigare erfarenheter av ämnet du har. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Mjukvara:
Adobe CC: Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, XD. 
3D: Blender
Grundläggande kunskaper i: Teckning för hand, idégenererande skiss, typografi, grafisk form, illustration för hand och digitalt, webbdesign, visuella identiteter och logotyper, projektledning, förpackningsdesign, informativ bild, tidningsdesign, animation och att förbereda original för tryck.

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/