Grafisk Design och illustration

Ansökan stängd
Skola:
Fridhems folkhögskola
Plats:
Svalöv - Skåne län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personlig film på max 2 minuter, samt pdf med fria arbetsprover.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Materialkostnad 3500 kr/term. Övriga kostnader 1100 kr/termin. Där ingår: kopior/utskrifter, 100 utskrifter, gemensamma måltider under startveckan, mat på av skolan arrangerade middagar, avslutningslunchen och för- och eftermiddagskaffe mån-fred.

Kontakt: Alaya Vindelman

Telefon: 0418-44 60 00

E-post:
alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se

En grundutbildning inom formgivning och illustration där du få utveckla både teknik och konstnärlighet i en kreativ miljö tillsammans med andra.

Grafisk Design och illustration är en 1-2 årig grundutbildning på heltid. Denna utbildning är för dig som vill hitta och utveckla dina intresseområden inom visuell kommunikation, konstnärligt skapande och kreativ konceptutveckling. Här får du ett lärorikt, roligt och utvecklande år tillsammans med likasinnade i en unik folkhögskolemiljö.

Vad får jag lära mig?

Här lär du dig hantverket från grunden genom att jobba mycket praktiskt både enskilt och i grupp. Stor vikt läggs vid din egen kreativitet och konstnärliga utveckling. Utbildningen innehåller såväl klassisk teckning och digitalt skapande som kreativa designprocesser och teori. Du lär dig att analytiskt bearbeta och utveckla en idé, finslipa din arbetsprocess samt att strukturerat kunna presentera ditt färdiga resultat.

Du kommer få lära dig grunderna inom det grafisk fältet, både digitalt och analogt, av yrkesverksamma lärare. Du kommer bekanta dig med verktyg från branschen och tillägna dig många rent tekniska kunskaper, som du sedan får använda i inspirerande uppgifter där vi går igenom sådant som typografi, layout, illustrationstekniker, visuellt berättande, mönsterproduktion, grafiska profiler och mycket mer.

Utbildningen dig en bred grund att stå på och ska fungera som en språngbräda för att du ska kunna ta dig vidare i den riktning du vill. Målet med utbildningen är att du ska hitta dina intresseområden, utveckla din stil och bygga en portfolio du kan använda för att söka vidare studier eller arbete.

Årets upplägg

Under utbildningens första år jobbar vi växelvis med större och mindre uppgifter både i grupp och enskilt. Vi arbetar med de senaste programvarorna digitalt men även för hand i olika tekniker och material.

Året börjar med att du lär dig grundläggande teknik i de programvaror som är ledande i branschen med huvudfokus på Photoshop, Illustrator och Indesign. Du får också en grundläggande introduktion i att teckna för hand och skissteknik.

Dina grundläggande kunskaper används sen i olika kurser där du får testa på hur det är att jobba som formgivare och illustratör. Vissa kurser återskapar hur det är att jobba med ett skarpt projekt för kund medans andra är mer konstnärliga och syftar till att locka fram din kreativitet och utveckla din skaparkraft.

På schemat finns till exempel: Logotyper, bokformgivning, skissteknik, bildberättande, visuella identiteter, klimatkommunikation, förpackningsdesign, informativ illustration, animation, webbdesign, teateraffischer, projektarbete och bilderboks illustration.

Utbildningens båda klasser, grundåret och fördjupningsåret, har viss undervisning ihop. De båda klasserna har såväl vissa workshops och gästlärare ihop som studiebesök. Vi arbetar aktivt för att skapa sammanhållning mellan de två klasserna och att få till ett stimulerande utbyte.

Skolan har även många andra olika kulturlinjer och vi har åtminstone ett par samarbeten per år med andra klasser. Under läsåret besöker vi också aktuella utställningar och gör olika studiebesök. I slutet av vårterminen åker vi på en gemensam längre studieresa, och som avslutning på året har vi en stor slututställning och visar upp de projekt vi arbetat med.

Praktisk information

Du har tillgång till klassrum med egen arbetsplats, bibliotek, lånedatorer med Adobes designprogram (standard i branschen), skrivare, teknisk utrustning och konstnärsmaterial dygnet runt, även helger.

Undervisningen pågår från slutet av augusti till början av juni. Du måste vara minst 18 år och minst ha genomgått årskurs 9 i grundskolan. Studierna sker på heltid och är studiemedelsberättigande när du fyllt 20. Fridhem Grafisk har plats för 19 studerande.

På folkhögskolan möts personer med vitt skilda bakgrunder och behov. Vi försöker skapa en så bra lärandemiljö som möjligt. Av dig som studerar på Kulturlinjerna förväntar vi oss att du tar ansvar för dina studier, driver din egen utveckling, slutför uppgifter och är villig att samarbeta med andra.

Vill du veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kontaktlärare: alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se
Kontaktlärare: peter.jonasson@fridhemsfolkhogskola.se

Information om ansökan

Sista ansökningsdag 14 maj.

Ansökan ska innehålla:

  • Presentation av 5-8 arbetsprover
  • Film där du presenterar dig själv och berättar om dina intressen, erfarenheter och varför du vill gå på skolan.

Läs mer om ansökan på skolans hemsida!

 

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/