Skrivarkurs på distans

Ansökan stängd
Skola:
Österlens folkhögskola
Plats:
Tomelilla - Skåne län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: se kursens hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jan 2025

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: se kursens hemsida.

Kontakt: Freke Räihä

E-post:
freke.raiha@osterlen.fhsk.se

Skriver du? Vill du skriva? Vill du lära känna ditt skrivande? Längtar du efter någon att prata om skrivande med?

VÄLKOMMEN TILL EN SKRIVARKURS FÖR ALLA!

Österlens folkhögskola erbjuder en kurs i kreativt skrivande på distans. Här möter du fler som skriver och du kan utveckla ditt skrivande och läsande i dialog andra deltagare. På skrivarkursen utforskar du olika sorters texter,stilar och former, bland andra den berättande prosan och lyriken.

Kursen är nätbaserad. Vi arbetar via Google Education med Google Classroom som lärplattform. Distanskursen har inga obligatoriska träffar. Allt som krävs är att du har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Kursdeltagarna brukar finnas utspridda över hela landet – och hela världen. Skrivarkursen bygger på folkhögskolornas grundtanke – att lära av varandra.

 

RÖST FRÅN DELTAGARE

Jag har känt mig väldigt trygg både med upplägget på kursen och
stämningen i klassen. Det är speciellt att dela sina texter med andra, i
synnerhet om man är ovan vid det. Men det är betydligt lättare när alla har
skrivandet gemensamt, när man kan peppa och uppmuntra varandra att
fortsätta skriva.
Alva Höglund, deltagare på skrivarkursen 2017

Läs mer

 

KURSUPPLÄGG

Varje vecka presenterar vi en ny skrivuppgift. Denna kopplas till skrivandets konstnärliga hantverk som vi sedan diskuterar genom responsskrivande i mindre grupper. Responstexten är ett resonerande svar på den inlämning du just läst. Du både ger och tar emot respons varje vecka. De texter du skapar och lämnar in kan vara övningar i till exempel dialog,miljöbeskrivning, karaktärsskapande eller dramaturgi, annars är de mycket fritt hållna. Övningarna och responsen utvecklar din litterära medvetenhet och ditt skrivande. Parallellt med skrivandet och läsandet av varandras texter ingår det också att läsa annan skönlitteratur och fundera och skriva kring denna. Vi läser för att skapandet inte kan ske i tystnad och tomrum och brukar ha runt 6 böcker per termin. I litteraturen ingår både samtida svensk och översatt skönlitteratur.
Kursens upplägg gör att du kan genomföra den när och var du vill så länge du följer det veckovisa schemat. Arbetet kräver självständighet och disciplin men det kräver också öppenhet, eftertanke och reflektion. Lärarna finns med som stöd i den kreativa processen och delar med sig sina tankar kring inlämnade texter, ger råd och svarar på frågor.

NÄRTRÄFFAR

Varje termin arrangerar vi frivilliga närträffar och videosamtal för deltagarna. På dessa har vi bland annat besökt förlag, träffat verksamma författare och hört dem föreläsa eller göra skrivarverkstäder med oss. Framför allt får vi möjlighet att träffas ansikte mot ansikte och samtala både högt och lågt om
litteratur och skrivande. Närträffarna har ofta varit på plats på skolan i Tomelilla eller någon av de större städerna runt om i Sverige.

ANSÖKAN

Ansökan sker via ett digitalt ansökningsformulär där du också bifogar ett personligt brev som berättar varför du vill gå utbildningen samt ett
arbetsprov ur ditt litterära arbete, sammanlagt ungefär två sidor.

INTYG

Efter avslutad kurs får du ett intyg på att du fullföljt kursen.
På skrivarkursens Facebook-sida lägger vi kontinuerligt upp information om närträffar och andra aktuella händelser på kursen.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

se kursens hemsida.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/skrivarkurs-pa-distans/

Fler kurser inom: Skriva Poesi Dramatik Retorik

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Österlens folkhögskola

För många betyder ett år på folkhögskolan mer än bara ett års studier. Här får du tillfälle att studera de ämnen som intresserar dig mest och lära känna nya människor med vitt skilda erfarenheter. Varje år tar vi emot ca 200 studerande som studerar allt från internationella områden till konst, musik, skrivande, Svenska som andra språk och kärnämnen. Skolan är religiöst och politiskt obunden och tillgänglig för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Österlens folkhögskola
Box 13
273 21 Tomelilla

Besöksadress: Malmövägen 41

Telefon: 0417-280 00
E-post: kansli@osterlen.fhsk.se
Webbadress: http://www.osterlen.fhsk.se/