Basal Kroppskännedom Kursen är fulltecknad. Vill du stå på reservlista? Kontakta oss!

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, Måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 8 jul 2024 - 12 jul 2024

Kostnader: fr 5635:- (inkl kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 - 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Fysisk, fysiologisk, psykologisk och existentiell hälsa. Basal Kroppskännedom är en metod för att ge oss välfungerande kroppshållning och rörelsemönster. 

Ett lätt rörelsemönster fokuserar på funktionalitet, och innebär att kraft och styrka därför bara används där och när det verkligen behövs. Metoden kan vara en hjälp vid bl.a. smärta, sömnstörningar, stress, utmattning, oro, ångest, nedstämdhet och huvudvärk. Vidare kan Basal Kroppskännedom vara en hjälp för att hantera livets existentiella frågeställningar

Kursen innehåller en kortare teoretisk presentation av rörelseapparatens uppbyggnad och dess relation till hjärna, nervsystem och psyke. Vi diskuterar samband mellan rörelsemönster och nervsystem och hur livets påfrestningar tidigt kan etablera ett dysfunktionellt rörelsemönster och hur detta kan återställas. Vi undersöker också hur kroppen och rörelse kan vara en resurs när det gäller hantering av stressymptom. 

Huvuddelen av kursen innebär praktiska övningar med fokusering på att träna mjuka rörelser där ett samspel mellan muskulatur, andning och hållningslinje eftersträvas. Vi övar på att avlasta överaktiva muskler och istället rekrytera inaktiva muskelgrupper. Detta åstadkommes genom neuromuskulär träning där hjärnans uppgift är att samordna muskulatur, andning och hållningslinje. En friare andning och ett lättare rörelsemönster kan frigöra frusna känslor från tidigare påfrestningar i livet, vilket kan gör det lättare att bära sin livshistoria. 
En del av kursen ägnas åt reflektion kring allmänna livsfrågor och livsval, frågor som kan framträda under de praktiska övningarna. För att betona och förstärka rytm och kontakt i rörelserna använder vi oss ibland av musik , bilder och poesi. 

Förutom Basal Kroppskännedom har kursen också mindre inslag av yoga, tai chi, Feldenkrais samt Jems/Stability of Sports.

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Kursledare Carin Gullberg är fysioterapeut med mottagning i sin praktik Rörelsens Hus - Neuromuskulär rehabilitering, Södra Sandby. I sin utbildning har Carin utökad kompetens i rörelse/stödjeorgan, neurologisk fysioterapi samt fysioterapi vid psykisk ohälsa. Carin har terapeutisk kompetens och privatistexamen i Basal Kroppskännedom och utbildning i tai chi, Jems/stability of Sports, yoga samt feldenkraismetoden. Förutom individuell behandling har hon gruppverksamhet med tema dans och föreläsningsverksamhet. Carin har ett brett intresse för fysisk aktivitet och är bl.a. medlem i en lokal löpargrupp.

Läs mer om Carin: www.rorelsenshus.weebly.com

Läs mer om Basal kroppskännedom:
www.ibk.nu 
www.basalkroppskannedom.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2024-Basal-kroppskännedom

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/