2dimensionell gestaltning - distans

Profilkurs, Distanskurs Eskilstuna folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  25%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

En kurs som riktar sig till dig som har arbetat med estetisk konstnärlig verksamhet tidigare och som vill vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper i grupp och med handledare.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du är minst 18 år. Har tillgång till dator, internet och kamera för att kunna dokumentera ditt arbete. Tidigare erfarenhet inom estetiskt konstnärligt arbete

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 4 sep 2023 - 4 mar 2024

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: Kursen är kostnadsfri, men du står själv för allt ditt förbrukningsmaterial samt kostnader i samband med t.ex. resor eller studiebesök.

Kontakt: Ulf Rehnholm

Telefon: 016 - 10 52 80

E-post:
ulf.rehnholm@regionsormland.se

Tema: Skräck

Vi vill prata om skräck, om vad som skrämmer och varför det skräms och varför människan i alla tider har haft ett behov av att skrämmas och bli skrämd. Vad består skräckens grammatik och estetik av? Hur har skräck gestaltats konstnärligt? Skrämmer Goyas konst oss fortfarande? Får medeltidens helvetesvisioner oss bara att skratta idag? Vad är skräckestetisk yta och vad är det som verkligen fyller oss med fasa? 

Vi vill prata om skräck. Om olika typer av skräck. Det finns skräck och så finns det skräck. Och så finns det sådant som verkligen gör oss livrädda. Vad är det som bara kittlar lite mysigt och vad är det som verkligen får oss att dra efter andan och ta oss för bröstet och hoppa högt? 

Blir vi rädda för det helt främmande?

Blir vi rädda för det nästan mänskliga?

Är det den som liknar oss som skrämmer?

Eller är vi kanske mest rädda för oss själva, den där plötsliga reflektionen av ett ansikte i fönsterglaset som du inte känner igen men som du snart inser att är du själv?

Vad gör dig rädd?

Hur kan det gestaltas konstnärligt?

Bör det gestaltas?

Skräck!

Varför är vi upptagna av det?

Vi är nyfikna.

Under kursens gång kommer vi att ha 6 träffar där vi analyserar och diskuterar varje deltagares personliga process, slutsatser och resultat. Vi kommer att arbeta utifrån ett tema som vid varje träff behandlas via föreläsningar om konst med historiska, sociala, psykologiska och kulturella kopplingar. (Vilket tema det blir publiceras i samband med ansökaningsperioden).

Du arbetar sedan hemma med de utmaningar och frågeställningar som intresserar dig. Tekniken kan variera mellan teckning, akvarell, olja eller akryl (deltagare som har tillgång till tryckpressar kan även jobba med grafik). 

Kursen förutsätter att du har tillgång till internet, en dator eller surfplatta och någon typ av kamera (mobilkamera går bra) för att du ska kunna dokumentera ditt arbete och dela med dig av din process. Kommunikationen sker huvudsakligen via e-post och en lärplattform där handledare kommer att finnas till hands vid utsatta tider.  

I lärplattformen kommer vi att föra en gemensam dialog och ta del av varandras bilder, men vi kommer även att föra enskilda samtal som gruppen inte kan ta del av.  Vi tror att det enskilda samtalet är viktigt för att varje deltagare ska känna sig trygg i sin process, med kursens handledare och i gruppen.

Teoretiska moment kommer att tillkomma då vi vill att deltagaren ska kunna formulera sig om sitt eget skapande i skrift, dels processen men även om innehåll och slutresultatet. 

Datum för träffar är följande: 4 september, 2 oktober, 6 november, 4 december, 5 januari och 4 mars. 

(Vi reserverar oss för eventuella förändringar i kursinnehåll och kursutbud)

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://eskilstunafolkhogskola.nu/2-dimensionell-gestaltning-vad-vi-minns/

Eskilstuna folkhögskola

Vi är en skola som spirar av liv. Någon beskrev oss som sitt andra vardagsrum och det är någonstans där vi vill befinna oss  en trygg plats där du kan vara dig själv och där ditt lärande blir en upplevelse.

Läs mer om skolan

Postadress:
Eskilstuna folkhögskola
Gösta Wasastiernas gränd 4
633 42 Eskilstuna

Telefon: 016-10 52 80
E-post: etfhsk@regionsormland.se
Webbadress: http://www.eskilstunafolkhogskola.nu/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln