Grundkurs i praktisk lokaljournalistik

Ansökan stängd
Skola:
Kista folkhögskola
Plats:
Kista - Stockholms län
Längd:
1 termin
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förhandskunskaper krävs. Deltagare från Järva har företräde. Skicka ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen. Uppge om du har tillgång till egen bärbar dator.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 31 aug 2021 - 7 dec 2021

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Skolan tar ut en terminsavgift på 500 kr, vilket avser kostnader för studiebesök, kopiering, viss studielitteratur, försäkring, m.m.

Kontakt: Kerstin Gustafsson Figueroa

E-post:
kerstin.gustafsson@kistafolkhogskola.se

Den här kursen lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

“Idag kan alla bli journalister!”

Nej, men alla tror att de kan bli journalister och det är en helt annan sak. Den här kursen lär dig journalistikens grunder och ger dig verktygen att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället, desto viktigare att lära sig källkritik och nyhetsvärdering.

Den här kursen lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

 

Vi går igenom:

  • Tryckfrihetsförordningen - offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.

  • de pressetiska reglerna.

  • en artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.

  • vad är en nyhet? journalistikens fem frågor.

  • skillnad mellan referat och recension

  • intervjuteknik

  • reportage

  • källkritik

Eftersom vi arbetar i Järva kommer vi även bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Utbildningen sker i samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket ger möjlighet för deltagarna att få sina texter publicerade “på riktigt”. Det är inget krav, utan en möjlighet för den som kan och vill.

Kursledare: Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.


Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://kistafolkhogskola.se/kurser/grundkurs-i-praktisk-lokaljournalistik/

Fler kurser inom: Skriva Reportage Radiojournalist

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Kista folkhögskola

På Kista folkhögskola får du vara den du är i en miljö som odlar tolerans, värme och humor. Hos oss är alla välkomna, oavsett bakgrund och trosuppfattning. Vi ligger i det nya Sveriges mitt, beläget invid Järvafältets skogar och fält, en dryg kvarts tunnelbaneresa från centrala Stockholm.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kista folkhögskola
Kista Torg 7
164 42 Kista

Telefon: 08-751 50 40
E-post: ansokan@kistafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.kistafolkhogskola.se/