Skola:
Sundbybergs folkhögskola
Plats:
Sundbyberg - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagning i två steg; Beskriv en dokumentärfilmsidé du skulle vilja göra på max en A4. Du behöver inte tänka på budget. Motivera istället varför den behövs göras och vem som ska se den. Informations- och antagningsintervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 000 kr per termin (6 000 kr för hela kursen)

Kontakt: Expeditionen

Telefon: 08-445 39 00

E-post:
info@sundbyberg.fhsk.se

Vill du fota, filma och lära dig om dokumentärfilm? Du behöver inte ha gjort film tidigare. Det viktigaste är att du vill ägna dig helhjärtat åt att utforska den kraft som en bra dokumentär har.

 

Genom ett år av praktiska övningar och egna projekt utforskar du autentiskt berättande med olika konstnärliga uttryck. Du får lära dig hantera professionell filmutrustning från grunden, får tillgång till studio i våra nya och fräscha lokaler samt testa på att regissera skådespelare. Du jobbar i en miljö med andra kreativa kurser på skolan, som teaterlinjen, filmlinjen och skrivarlinjen. Efter grundkursen kan du fördjupa dig i ett projektår.

Kursens höjdpunkter:

- Grundläggande färdigheter i alla delar av filmproduktion:
Få praktisk erfarenhet av modern filmteknik som kamera, ljus, ljud och redigering genom övningar och filmprojekt. 

- Personligt berättande:
Vi hjälper dig hitta din röst och utforska kraften i ett personligt berättande som kan ge djup och unika perspektiv till dina projekt, oavsett tema. 

- Experimentera med olika filmstilar:
Utforska hur konstnärliga infallsvinklar kan skapa verkliga berättelser som står ut ur mängden. Under året får du testa på filmiskt berättande genom både konstnärliga och klassiska dokumentära uttryck. 

- Mångfaldig storytelling med kraft:
Kursen kommer att främja en inkluderande och representativ inställning till berättande. Vi kommer diskutera etiska frågor som representation, makt och autenticitet.

- Praktisera genom projekt:
Genom året kommer du göra flera projekt där du tillämpar din nyvunna kunskap och får värdefull erfarenhet av varje aspekt av filmskapande. Du får personlig feedback för att fördjupa dina färdigheter.

- En kreativ miljö:
Du jobbar i en liten klass med andra kreativa och nyfikna människor i en skolmiljö med deltagare på andra kreativa kurser så som film, teater och skriv.

Kursen hålls av engagerade och erfarna lärare som alla själv jobbar med film. Dessutom får du möta människor från filmbranschen som kommer in som gästlärare. Vi håller till i Stockholm och deltar också i branschevents här under året.

I slutet av detta intensiva 1-åriga programmet kommer du inte bara att ha en solid förståelse för grunderna i hybrid dokumentärfilm, utan också förmågan att experimentera med olika filmiska uttryck för att hitta kärnan i ditt berättande. 

Släpp loss din kreativitet och kom och hitta din personliga röst med oss!

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sundbybergsfolkhogskola.se/kurser/estetiska/dokumentarfilmlinjen/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Sundbybergs folkhögskola

Mycket mer än skola

Sundbybergs Folkhögskola är en mötesplats för människor från olika kulturer med olika erfarenheter och bakgrund.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sundbybergs folkhögskola
Ursvik Entré, Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

Besöksadress: Ursvik Entré, Rissneleden 110

Telefon: 08-445 39 00
E-post: info@sundbyberg.fhsk.se