Kulturparaplyets projektår

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Sundbybergs folkhögskola
Plats:
Sundbyberg - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
10 sep 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen vänder sig till sökande med någon utbildning/erfarenhet inom sång, teater, film eller skrivande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2024 - 31 maj 2024

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och studiebesök betalar du som arbetar med ett filmprojekt 3500 kr per termin, teaterprojekt 5000 kr per termin och skrivprojekt 1750 kr per termin.

Kontakt: Expedition

Telefon: 08-445 39 00

E-post:
info@sundbyberg.fhsk.se

Har du en idé till ett projekt inom kulturområdet? Film. Dokumentär. Teater. Musikteater. Roman. Noveller. Diktsamling. Eller något där genrer korsas och bryts? Sök vårt projektår! 

Syftet med året är att ge deltagarna möjlighet att fördjupa och färdigställa sina projekt. I kursen ingår obligatorisk handledning samt moment som kommer att ge dig kunskaper om den kreativa processen och hur ett projekt kan utvecklas. Sök enskilt eller som grupp.

Studierna bedrivs på heltid. Utöver det egna projektet medverkar också alla deltagare i arbetet med gemensamma redovisningar, temadagar etc.

Förkunskaper

Kursen vänder sig till sökande med utbildning/erfarenhet inom sång, teater, film eller skönlitterärt skrivande. Vi ser också gärna projekt där flera av dessa konstformer samverkar.

Projektår – Skriv

På projektåret Skriv arbetar du med ett större skönlitterärt arbete, en roman, en diktsamling, en teaterpjäs, kanske något gränsöverskridande. Det är ingen nackdel om projektet du söker med redan är påbörjat och att du har kommit en bit, men du kan också söka på en helt färsk idé. I ansökan presenterar du idén till ditt skrivprojekt i ett kortare synopsis, bifoga gärna något stilprov. Kursen innebär mycket egen skrivtid och textsamtal i grupp. Skrivandet tar tid, behöver ta tid. Vid textsamtalen tar vi – utöver att vi läser och pratar text – upp själva arbetsprocessen, skrivandet som heltidssyssla. De flesta som söker till projektåret Skriv har gått vår grundkurs, Skrivarlinjen. Vi tar även emot externa sökande; där är det viktigt att du har erfarenheter från ett liknande sammanhang, av textsamtal, av att ta emot och ge respons. Läsåret 22/23 har projektåret Skriv utöver textsamtal haft seminarier: romananalys med övningar, poesipass, skrivarmaraton. Vi har viss samverkan med övriga estetiska kurser på skolan: gemensamma temadagar, teater, författarbesök, museum, bio el. dyl. Vi medverkar också på Sundbybergs Folkhögskolas kulturfestival.

Projektår – Teater

Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper i teater samtidigt som du arbetar med ett eget projekt. Om du och några vänner har en projektidé så går det bra att söka med det projektet. Antingen kan hela gruppen gå utbildningen eller endast den som är ansvarig för projektet. Vi kommer år 2024 att ta in 6 projekt och vi uppmanar sökande att söka i grupp. Utbildningen varvas med lektioner, gästlärare och eget arbete. En handledare följer och coachar dig i ditt projekt under hela året. Du har också möjlighet att påverka din utbildning genom önskemål om vilka gästlärare vi bjuder in. Vi vill att du som kursdeltagare ska få arbeta och stifta bekantskap med yrkesverksamma personer i branschen.

Projektår - Film

Till projektår film ansöker du med ett filmprojekt som du vill arbeta med under året. Det är en möjlighet att bygga vidare på dina grundkunskaper och utforska filmmediet med stödet skolan kan ge. Du får tillgång till mer avancerad filmutrustning och en handledare som coachar och stödjer dig i ditt arbete. I projektåret jobbar du mycket mer självständigt med syfte att förbereda dig att kunna hålla i ett filmprojekt själv när du har gått hos oss. Under året hålls workshops och kortare övningar utifrån deltagarnas önskemål och behov. Du behöver inte ha en egen färdig film som mål för projektår film, utan kan använda projektåret till att utmana och utveckla dig själv inom till exempel filmfoto eller klipp. och Under året 2024/2025 kommer vi anta 10 filmprojekt.

Välkommen!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sundbybergsfolkhogskola.se/kurser/estetiska/kulturparaplyets-projektar/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Sundbybergs folkhögskola

Mycket mer än skola

Sundbybergs Folkhögskola är en mötesplats för människor från olika kulturer med olika erfarenheter och bakgrund.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sundbybergs folkhögskola
Ursvik Entré, Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

Besöksadress: Ursvik Entré, Rissneleden 110

Telefon: 08-445 39 00
E-post: info@sundbyberg.fhsk.se