Efter att ha läst till kyrkomusiker på Oskarshamns folkhögskola jobbar Joel nu i Norra Gotlands pastorat. Han bodde till och från på skolans internat, något han rekommenderar. – Det gjorde att jag kom närmare mina kamrater och upplevde en stark sammanhållning.
Kyrkomusikerutbildningen leder till Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, nivå C. Denna examen, som motsvarar den tidigare kantorsexamen, ger dig behörighet för kantorstjänst i Svenska kyrkan. Kyrkomusikerutbildningen är även en bra förberedelse för dig som tänker söka till musikhögskolans organistutbildning. Utbildningen är utformad efter de krav som ställs på en kyrkomusiker i Svenska kyrkan. Du studerar orgel, sång, piano, ensembleledning, barn- och ungdomsmusik, musikteoretiska ämnen samt pedagogik och undervisningsmetodik. Utbildningen kan även kombineras med Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker som också ges vid skolan.
Examensnivåer
Benämningarna på tjänster och examensnivåer för kyrkomusiker i Svenska kyrkan har reviderats och fr.o.m. 2018 finns tre nivåer:
Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, nivå C
Tvåårig kyrkomusikerutbildning på folkhögskola/högskola samt Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker
Tjänst som kantor
Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, nivå B
Konstnärlig kandidatutbildning i kyrkomusik (tre år) på musikhögskola samt Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker.
Tjänst som organist
Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, nivå A
Masterutbildning i kyrkomusik (fem år) på musikhögskola samt Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker.
Tjänst som försteorganist
För att få kyrkomusikerexamen ska du även ha gått Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker. Den kan genomföras antingen som en kurs på halvtid under två terminer vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund eller genom att de pastoralteologiska utbildningsmomenten integreras i musikutbildningen på Geijerskolan som i så fall utökas med en termin. Svenska kyrkans grundkurs, som tidigare var ett obligatoriskt utbildningsmoment i kantorsutbildningen, ingår inte i den nya utbildningen.
Skapa egen profil
Genom skolans stora utbud av tillvalsämnen kan du ge dina studier en egen profil, anpassad efter dina egna intressen och mål. Samarbetet med skolans övriga musikutbildningar ger många möjligheter till exempelvis ensemblespel. Du har bra övningsmöjligheter på skolan. Övningsrummen är tillgängliga dygnet runt och du har tillgång till bland annat fem tvåmanualiga orglar och två enmanualiga.
Möjlighet till förberedande år
Erfarenheten visar att många behöver utveckla sina kunskaper, oftast i orgelspel, innan de kan antas till kyrkomusikerutbildningen. På Geijerskolans förberedande kyrkomusikerutbildning kan du förbereda dig för kyrkomusikerutbildningens antagningsprov. Där studerar du orgel, piano, sång, musikteori, ensembleledning och kan även påbörja vissa av kyrkomusikerutbildningens ämnen.
Om du redan har en musikutbildning…
Om du har musiklärarexamen eller annan utbildning från musikhögskola får du tillgodoräkna jämförbara kurser från denna när du tar kyrkomusikerexamen. Du som har en sådan utbildning, och tillräckliga förkunskaper i övrigt, kan ofta klara de musikaliska delarna av kyrkomusikerutbildningen på två eller tre terminers halvtidsstudier vid skolan.
Därutöver tillkommer den pastoralteologiska utbildningen som kan läsas vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut eller integreras i musikutbildningen på Geijerskolan.
Utbildning på deltid
Du kan även läsa kyrkomusikerutbildningen på deltid. Vi kan erbjuda olika lösningar, beroende på dina behov och önskemål. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.
Förkunskaper
- För att bli antagen till kyrkomusikerutbildningen skall du ha följande förkunskaper:
- 3-årigt gymnasium eller motsvarande
- Tillräckliga förkunskaper i orgel, piano, sång och musikteori för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.