Skola:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Plats:
Ransäter - Värmlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet samt antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: V. g. se https://geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader/

Kontakt: Suzanne Carling

Telefon: 0552-30250

E-post:
suzanne.carling@geijerskolan.se

På musikteaterlinjen utbildar vi dig för ett kommande yrkesliv inom teater eller musikal. På linjen får alla deltagare tillfälle att prova erfarenheterna från utbildningen i mötet med publiken.

På Musikteater är all undervisning relaterad till dans, sång och teater. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett andra år. Vi utbildar er i genrerna: musikteater, musikal och talteater.

Musikteater ger dig:

Kunskap att med övriga deltagare kunna gestalta en historia.

Kunskap att ta emot regi och att gestalta en roll.

Kunskap att analysera en text.

Kunskap i improvisation, bl a teatersport enligt Keith Johnstone och maskteater.

Kunskap i att fånga publikens intresse.

Produktioner/ Föreställningar

Här får du kontinuerlig kontakt med scenen!
En viktig del av träningen är att möta publik, som vi gör flera gånger i både stora och små sammanhang. Höstens produktion består vanligtvis av en musikalshow med nummer från våra mest älskade musikaler och vårens produktion är ett samarbete med åk 2 med en musikteateruppsättning i fullängd. Exempel på tidigare produktioner är Legally Blonde, Carrie, All shook up, 9 to 5, Fame, Hair, Trollkarlen från Oz m fl. Ni får också kunskap i allt som krävs bakom scenen, så som scenografi, smink, rekvisita, kostym, PR-arbete mm. Del av projektundervisningen bedrivs med repetitör.

Kursinnehåll:

Sång
Kör, ensemble och individuell sång; Ni går igenom klanger och röstanalys, gehörs- och stämövning. Vi har en hel korridor med övningsrum för egen övning.

Dans
Deltagarna på musikteater möter i både år 1 och 2 jazzdans och balett. Teknikträning varvas med koreografiskt arbete i relation till de olika projekt som klasserna har under terminen. Ett centralt tema är att introducera eleverna för de grunder som de båda teknikerna har som en del av förberedelsen för att kunna söka vidare till andra utbildningar. I år 2 får eleverna också prova på andra ingångar till dans som till exempel improvisation, dansteori, komposition och alternativ träning. Samtal kring dans och förståelse för kroppen som uttrycksmedel är centralt.

Drama, improvisation, scenisk gestaltning och scenisk beredskap
I draman jobbar vi med karaktärsarbete, lär känna oss själva för att kunna fördjupa oss i bl.a. känslor. Vi följer mycket av Stanislavskijs skådespelarmetoder. På improvisationslektionerna tränar vi fantasi- och föreställningsförmåga, där jobbar vi bl.a. med masker och Keith Johnstones tekniker. I scenisk gestaltning jobbar vi med både musikalscener och talscener, vi iscensätter och fördjupar oss. På Scenisk beredskap jobbar vi med scenisk närvaro och kontakten med din inneboende kreativitet. Du får lära dig bland annat om avspänning, stresshantering och samspel med andra. Vi har även pjäs och rollanalys. Ni följer ett strukturerat schema som endast bryts vid projektveckor.

Musikteori och brukspiano
Musikteori och brukspiano; Instudering av sånger och stämmor sker utifrån noter, därför är det viktigt att du som deltagare får kunskap i musikteori. Genom brukspiano ges möjlighet att öva sina färdigheter i notläsning och ackordspel. Musikteori innefattar även ett stort mått av gehörsträning.

Regi & branschkunskap
Ämnet regi & branschkunskap har du i åk 2. Vi går igenom vad en regissör gör och har ansvar för och hur branschen ser ut. Man får regissera ettorna i flera olika samarbeten. Regi kan man söka som egen inriktning år 2. Då jobbar man med övrig Musikteatergrupp, men har i flera ämnen regiperspektiv. Går man regi som inriktning har man regi som individuell lektion istället för sång. Man avslutar året med en egen vårproduktion.

Studieresa
Varje vår åker vi på studieresa. Vi har workshops, studiebesök och ser naturligtvis flera föreställningar. Vi är borta 4-5 dagar. Deltagarna betalar själv denna resa.

Samarbete med Wermland opera
Vi har glädjen att samarbeta med Wermland opera, vilket består i att åk 2 har en workshop i sång med sångare från Wermland opera. Åk 2 har även möjlighet att förlägga sin auskultation hos dem.

Auditionträning
Under andra året arbetar vi med auditionteknik för att ge dig de bästa förutsättningarna för att söka vidare till högre studier.

 

Kriterier för att antas till årskurs 2

Deltagaren har:

visat tydligt prov på utveckling

visat sig ansvarstagande och pålitlig utfört de uppgifter som ålagts den

bidragit till god stämning i gruppen med positiv energi

Under andra året gör gruppen en turné, en höstproduktion och en vårproduktion, oftast i samarbete med åk 1. Vi samarbetar med Wermland opera, se egen text. Nytt ämne för åk 2 är regi och branschkunskap. Deltagarna auskulterar under en vecka på en teater de själva tar kontakt med.

Förkunskaper
Tillräckliga förkunskaper i drama, dans och sång för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen, vilket du visar genom vårt antagningsprov.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Det övergripande målet med utbildningen är att deltagarna får möjlighet att utveckla sin scen- och sångteknik och hjälp med prov till högre utbildningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://geijerskolan.se/musikteaterlinje/

Vi firade varje person som blev antagen till musikhögskolan, även om vi var konkurrenter

David Borgemo är konsertgitarrist och framgångsrik kompositör av gitarrmusik. Hans verk har fått internationell uppmärksamhet. Men han har fortfarande fina minnen från sin tid på musiklinjen på Oskarshamns folkhögskola.

Läs hela artikeln

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/