Fjälledare: Grund

Ansökan stängd
Skola:
Storumans folkhögskola
Plats:
Storuman - Västerbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årig gymnasieutbildning med yrkeshögskolebehörighet eller högskolebehörighet. Övriga förkunskaper som krävs är att du är trygg i uteliv av olika former.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Aktuella avgifter finns på vår hemsida.

Kontakt: Michael Cederback

Telefon: 073-096 26 97

E-post:
michael.cederback@fhsk.nu

Vill du lära dig mer om uteliv? Hur du klär dig, förflyttar dig, äter och sover säkert och bekvämt säkert under alla årstider och väder?

Under ditt år hos oss får du pröva på en mängd olika friluftsaktiviteter. Fokus ligger på glädje och gemenskap –  och du kommer att få uppleva ett fantastiskt år, där den största delen av utbildningen ges utomhus, i vår vackra natur.

Du kommer att få prova på fjällvandring, paddling, skidåkning (såväl på längden som nedför), mountainbike, bushcraft, skridskor på naturisar, toppturskidåkning, klättring och grottkrypning, djurspårning, bygga snöbivack och igloos. Under året kommer vi att ge oss ut på några längre turer, såväl på barmark som snö.

Fjälledare: Grundkurs är ettårig. Det är en förberedande kurs som passar bra för dig som är nybörjare eller för dig som vill ta de första stegen mot en framtida karriär som fjälledare eller bergsguide.

Under grundkursen börjar vi från grunden med friluftsliv och du som deltagare får pröva på ett antal olika friluftsaktiviteter under året. Tanken är att vi skall servera ett smörgåsbord av möjligheter där du som deltagare kan hitta vad som passar dig bäst. 

Alla moment under året har sin grund i Fjälledarnormen* och de kompetenser som eftersträvas där. Under året på grundutbildningen påbörjar du ditt lärande och om du väljer att gå även Fjälledare: Yrke så blir du certifierad enligt Fjälledarnormen.

Vi gör både korta och längre turer i skog, fjäll och på vattendrag. Vi utgår från Storuman och utforskar närområdet som exempelvis fjällen i Norr – och Västerbotten. Vi avslutar året med en studieresa till Norge.

Det finns stora möjligheter att påverka sin utbildning som deltagare, både med undervisningen under året men framför allt på projekt och praktikveckor. Här får deltagaren bestämma innehåll efter eget intresse.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://fhsk.nu/utbildningar/fjalledare-grund/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Storumans folkhögskola

Storumans folkhögskola ligger bland mäktiga fjäll och fiskrika sjöar. Många av skolans utbildningar har anknytning till friluftliv och musik, vilket avspeglas av kursutbudet som präglas av natur, skidåkning och musikproduktion. Internat erbjuds i Storuman och Tärnaby.

Storumans folkhögskola är en del av Västerbottens folkhögskola och har Region Västerbotten som huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Storumans folkhögskola
Box 3
923 21 Storuman

Besöksadress: Folkhögskolegränd 2

Telefon: 0951-267 80
E-post: info@fhsk.nu
Webbadress: https://fhsk.nu/