Hälsocoach - Personlig tränare, kostrådgivare och massör

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Örnsköldsviks folkhögskola
Plats:
Örnsköldsvik - Västernorrlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Godkänt treårigt gymnasium eller liknande utbildning.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Det tillkommer en obligatorisk avgift om 4300 kr/termin som avser förbruknings- och studiematerial, kopior, försäkring, gemensamma aktiviteter, studiebesök och litteratur. Avgiften kan komma att ändras innan ansökan öppnar.

Kontakt: Anna Viström

Telefon: 072-218 31 11

E-post:
anna.vistrom@rvn.se

En bred och innehållsrik yrkesutbildning till Hälsocoach med möjlighet att certifieras till personlig tränare, kostrådgivare och/eller massör via Branschrådet för Hälsa.

Kursen passar dig som:

 • Vill coacha och inspirera människor till en bättre hälsa
 • Vill certifiera dig till och arbeta som personlig tränare, kostrådgivare och massör

Utbildningen Hälsocoach på Örnsköldsviks folkhögskola ger dig färdigheter, kunskaper och kompetenser inom områdena fysisk och psykisk hälsa, träning, kost och massage. Utbildningen har en stark position inom hälsoområdet i dagens samhälle, där utbildade och professionella coacher är efterfrågade.

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta med människor i alla åldrar för att inspirera till en bibehållen god hälsa. Vi ger dig kunskaper för att professionellt kunna leda andra i hälsofrämjande insatser, med fokus på livsstilsfaktorer som exempelvis sömn, kost, stress och fysisk aktivitet. 

Med stöd av våra kompetenta och branschnära pedagoger ges du de bästa förutsättningarna för att kunna arbeta inom hälsobranschen.

Inte bara fysisk hälsa

Utöver träningsmodeller, kosthållning och kroppens uppbyggnad och funktion behandlar kursen även många moment kring den psykiska hälsan. Till exempel genom områden som bemötande, samtalsmetodik (Motiverande samtal), hjärnan, främjande och förebyggande av psykisk hälsa och orsaker till och behandling av olika psykiska problem.

För att kunna hjälpa andra till en hållbar hälsa behöver man förstå sig själv i synnerhet och människor i allmänhet. Därför jobbar vi även med olika faktorer och behov som påverkar oss och som man själv kan påverka, exempelvis kost, relationer, sysselsättning, fysisk aktivitet och bostad med mera.

Utbildningens övergripande mål

Målet efter fullgjord utbildning är att kunna använda dina färdigheter och kompetenser för att arbeta inom hälsobranschen. Fokus är hälsoutveckling och coaching på både individ- och gruppnivå. Du skall även ha utvecklat förståelse för hälsofrämjande arbete på organisations- och samhällsnivå.

Under utbildningen läser du ämnen som:

 • Anatomi/fysiologi
 • Träningslära
 • Gympraktik
 • Kost och näringslära
 • Massage
 • Beteendevetenskap
 • Ledarskap, coaching och samtalsmetodik
 • Folkhälsa
 • Natur/kultur/hälsa
 • Hälsopedagogik

Utöver det lär du dig göra fystester, genomgår kurser i Fysisk aktivitet på recept (FaR) och Fyss, motiverande samtal (MI), hjärt- och lungräddning med hjärtstartare samt eget företagande. Studieresor sker till hälsomässan "Allt för hälsan" i Stockholm och Österåsens hälsohem utanför Sollefteå.

Kvalitetssäkring och diplomering

Efter avslutad och godkänd utbildning blir du diplomerad massör (i klassisk svensk massage) och diplomerad Hälsocoach. Därefter kan du söka en tredje termin och certifiera dig till Personlig tränare, kostrådgivare och/eller massör. Ett godkänt certifikat skapar goda förutsättningar för anställning. Vår utbildning kvalitetssäkras av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa.  

Branschrådet För Hälsa

Branschrådet för Hälsa har till syfte att tydliggöra och höja kvaliteten inom folkhögskolornas hälsorelaterade utbildningar och stärka kursdeltagarnas konkurrenskraft inom hälsobranschen. Branschrådet för Hälsa (BFH) kvalitetssäkrar, samordnar och utfärdar certifieringar inom kostrådgivning, massage och personlig träning (PT).

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Örnsköldsviks folkhögskola

Örnsköldsviks folkhögskola är en dagfolkhögskola belägen i centrala Örnsköldsvik. En mångkulturell mötesplats där vi med vår kompetens och kreativitet skapar en spännande studiemiljö.

Vi erbjuder ett brett kursutbud:

 • Allmän kurs som ger dig grundläggande behörighet på grundskole- eller gymnasienivå
 • Profilkurser inom kultur, hälsa och friluftsliv
 • Yrkes- och uppdragsutbildningar
 • Distanskurser

Läs mer om skolan

Postadress:
Örnsköldsviks folkhögskola
Rådhusgatan 1 A
891 34 Örnsköldsvik

Telefon: 0660-26 67 00
E-post: expeditionen@ofhs.se
Webbadress: http://www.ofhs.se/