Allmän kurs

Behörighetsgivande kurs Tärna folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs är en utbildning för dig som vill skaffa grundläggande behörighet till yrkeshögskola/högskola. Du kanske har hoppat av gymnasiet eller behöver läsa upp dina gymnasiebetyg.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste vara minst 18 år fyllda.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: Undervisningen är gratis. Terminsavgift på 1800 kr/termin tillkommer för material och skolaktiviteter. Ytterligare kostnader kan tillkomma i samband med studiebesök och andra resor. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.

Kontakt: Malin Ekman

Telefon: 0224-583 00

E-post:
malin.ekman@regionvastmanland.se

Allmän kurs hos oss ger dig möjlighet att komma i mål med din grundläggande utbildning. Läs in gymnasiet så att du kan studera vidare på högskola, universitet eller välja en yrkesutbildning.

Du studerar på heltid 1–3 år, beroende på förkunskaper. Känner du att kursen behöver göras i ett lugnare tempo kan studietiden förlängas. Det finns också möjlighet att läsa färdigt grundskolan för att kunna fortsätta på gymnasienivå och få gymnasiekompetens . De flesta av ämnena läser du i gemensamma teman. Du kan få individuellt stöd i form av handledning och istället för klasslärare har du en mentor som svarar på frågor och funderingar som rör dina studier.

Hos oss kan du bo på skolans internat, som många av våra deltagare på de långa kurserna väljer att göra.

För mer information ta kontakt med
Malin Ekman  | malin.ekman@regionvastmanland.se

Folkhögskolans pedagogik bygger på att du lär dig tillsammans med andra, att du är närvarande på lektioner och att du aktivt tar eget ansvar för dina studier.

På Allmän kurs läser du följande gymnasiegemensamma ämnen: 

 • Svenska
 • Historia
 • Engelska
 • Matematik
 • Naturkunskap
 • Religion
 • Samhällskunskap

En gång i veckan deltar Tärnas samtliga kursdeltagare i den omtyckta och populära aktiviteten ”Gemensam friskvård”. Här kan du välja allt från boxning, vattengymnastik eller gym till promenader och yoga. Utbudet kan variera! En eftermiddag varje vecka får du även möjlighet att utveckla ditt estetiska skapande inom till exempel textil, keramik, foto och bild.

Bo på folkhögskolans internat

Vill du komma ett steg närmare eget boende eller bara få uppleva folkhögskolelivet fullt ut? Har du långt att pendla? Här kan du bo på internat. På Tärna folkhögskola ligger internatet i skolans gröna park.

Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård. Rummen är möblerade så det enda du behöver ta med dig är det där lilla extra för att göra rummet till ditt. Varje hus har gemensamma möblerade utrymmen som kök, matrum och vardagsrum. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Ha minst grundläggande gymnasiekompetens.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://tarna.fhsk.se/gymnasiekompetens/allman-kurs/

Tärna folkhögskola

Tärna folkhögskola satsar på hela människan med engagerad personal, god mat från eget kök och tid att släppa de vanliga studierna för kreativt skapande och friskvård. Här kan du skaffa gymnasiekompetens eller läsa en yrkesinriktad utbildning inom exempelvis hälsa, IT och film. Skolan ligger utanför Sala i en vacker park, här finns pool, gym och bastu. Vi har även kortkurser inom kultur och hälsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Tärna folkhögskola
Folkhögskolevägen 12
733 93 Sala

Besöksadress: Folkhögskolevägen 12, Sala

Telefon: 0224-583 00
E-post: skolexp@tarna.fhsk.se
Webbadress: https://tarna.fhsk.se/

Jag vill vara en förebild för mina barn

Bayan Abualadas drömmer om att plugga vidare på universitetet. Efter snart fem år på Allmän kurs på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen är hon nära att nå målet att få gymnasiebehörighet så att hon kan söka sig vidare till högskolan.

Läs hela artikeln