Tärna folkhögskola

Tärna folkhögskola satsar på hela människan med engagerad personal, god mat från eget kök och tid att släppa de vanliga studierna för kreativt skapande och friskvård. Här kan du skaffa gymnasiekompetens eller läsa en yrkesinriktad utbildning inom exempelvis hälsa, IT och film. Skolan ligger utanför Sala i en vacker park, här finns pool, gym och bastu. Vi har även kortkurser inom kultur och hälsa.

Tärna folkhögskola

Om Tärna folkhögskola

Tärna folkhögskola ligger i Kumla kyrkby strax utanför Sala. När man svänger ner på vägen till skolan kan man se skolans huvudbyggnad - en varmt gul byggnad i herrgårdsstil. På skolans område ligger flera hus i samma färg, i ena hörnet skolans internat med Öster, Väster och Norrgård. Det finns också mindre hus utspridda i vår park. Husen heter saker som Humlan, Ostkanten och Rektorsvillan.

Den mesta av Tärnas verksamhet hittar man i vår huvudbyggnad som omsluter en liten mysig innergård där en fontän porlar på sommaren. I huvudbyggnaden finns reception och rektorns arbetsrum, klassrum i olika storlekar, aula, gymnastiksal, bibliotek, dagrum att umgås i, pool, datasal och matsal.

Undervisningen

På skolan går cirka 120 kursdeltagare på våra långa kurser. Tidsmässigt ser skoldagarna ganska lika ut. Lektionerna börjar 8.40, avbrott för förmiddagsfika kl. 10.00 och lunch 11.50. På eftermiddagen hinner vi också med två lektioner innan undervisningen är slut kl. 15.30.

Undervisningen är såklart upplagd på olika sätt beroende på vilken kurs du läser. Gemensamt för kurserna är att undervisningen är både praktisk och teoretisk och ofta flyttas utanför klassrummens väggar.

Maten

Vi är stolta över vårt kök här på Tärna. Varje dag serveras frukost, förmiddagsfika, lunch och middag. All mat lagas i vårt eget kök med målet att så mycket som möjligt skall vara närodlat och ekologiskt. Det bästa med vår matsal är nog ändå den varma och glada atmosfär som kökspersonalen skapar.

Internatet

Känner du att du vill leva folkhögskolelivet fullt ut är du välkommen att bo på vårt internat. Här får du lugn och ro för dina studier och en chans att få vänner för livet. Du bor i enkelrum med egen dusch och toalett. Som boende på internatet ingår frukost, förmiddagsfika, lunch och middag under vardagarna. På helgen får du laga mat själv eller köpa matlådor från köket.

Service

Servicepersonalen på skolan ser till att allt fungerar som det ska. I receptionen kan du få hjälp med frågor som rör bland annat CSN och andra administrativa frågor. Våra datorer och vårt nätverk sköts av vår IT-tekniker och du som bor på internatet kan alltid vända dig till husmor om du har frågor. Våra lokaler och skolans område underhålls av vaktmästeri och städ. En dag i veckan finns en kurator och SYV på skolan. 

Kortkurser

Vi anordnar kortkurser inom främst kultur och hälsa och alla är välkomna. Du kan också övernatta på skolan om du går en kortkurs här. Har du förslag på en kortkurs du skulle vilja anordna går det bra att kontakta kortkursansvarig.

Vill du veta mer eller boka in ett studiebesök kontakta oss gärna!

Hitta hit

Postadress:
Tärna folkhögskola
Folkhögskolevägen 12
733 93 Sala

Besöksadress:
Folkhögskolevägen 12, Sala

Telefon: 0224-583 00
Fax: 0224-212 04

E-post:
skolexp@tarna.fhsk.se

Webbadress:
tarna.fhsk.se

Huvudman:
Region Västmanland
https://regionvastmanland.se/

FSR:
Skolan är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Övrig information:
Skolan har internat

Andra utbildningar på skolan: