Skola:
Grebbestads folkhögskola
Plats:
Grebbestad - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2023 - 24 maj 2024

Kostnader: Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material. Vissa kostnader i samband med resor och materialhyror kan tillkomma.

Kontakt: Patrik Engström och Andreas Åkerström

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

En ettåring friluftsutbildning i kustnära miljö där du under året får utveckla dina kunskaper från grunden. 

Kursen ger dig en bra introduktion till friluftsliv och gör dig redo inför vidare studier riktade mot yrken som exempelvis äventyrsguide och turledare inom turism- eller friluftsnäringen. Den fungerar även som en öppning till att komma ut i naturen, prova på nya aktiviteter och lära mer om dig själv och utvecklas som människa. Du kommer att få en bred friluftsutbildning där du får verktygen för att på egen hand utvecklas och upptäcka.  
 
Skolan har en tradition av utbildningar i olika hantverk vilket bidrar till att forma kursen med praktiska hantverksmoment som kan öka friluftsupplevelsen.
 
Du kommer att lära dig att planera turer och göra säkra och kloka bedömningar utifrån naturens förutsättningar. Navigera i skog och kustlandskap och lära dig mer om vilka specifika utmaningar den marina miljön bjuder på. En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen genom vandring, paddling, långfärdsskridskoåkning och mountainbike-cykling. Havet kan även upptäckas genom cyklop och snorkel. Teorimomenten förstås genom att praktiseras i verkligheten. Vi jobbar och gör det mesta i grupp, vi lär oss tillsammans.  

Innehåll i kursen

 • Vandring
 • Klättring
 • Långfärdskridskor
 • Havskajak- och kanotpaddling
 • Ledarskap
 • Överlevnadskunskap 
 • Friluftssäkerhet, is-säkerhet och sjövett 
 • Teori  
 • Utrustning. Materialvård och egen tillverkning av utrustning
 • Friluftsteknik. Grundläggande kursmoment om klädsel, läger och kost
 • Hantering av karta och kompass

Kursmomenten och innehållet kan komma att justeras under läsåret. 

Om profil/särskilda kurser 

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen. 

Kostnader 

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material. Vissa kostnader i samband med resor och materialhyror kan tillkomma. 

Vad krävs för att söka? 

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för friluftsliv. 

Ansökan & antagning 

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är 18 april 2022. Läsåret startar den 23 augusti. 
 
För att du ska få med dig innehållet i kursen på bästa sätt måste du vara förberedd på att fysiska moment är en naturlig del av undervisningen hela året. 

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför 
 
Vi kan komma att kontakta dig per telefon i samband med antagningen. 

Framtiden 

Efter avslutad kurs har du möjlighet att använda dina nya kunskaper för att söka vidare till utbildningar inom Äventyrsguide eller andra utbildningar som är riktade mot besöksnäring, naturvård och friluftsliv. Eller bara njuta av din nyfunna trygghet i att vistas säkert i naturen. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs har du möjlighet att använda dina nya kunskaper för att söka vidare till utbildningar inom Äventyrsguide eller andra utbildningar som är riktade mot besöksnäring, naturvård och friluftsliv. Eller bara njuta av din nyfunna trygghet i att vistas säkert i naturen. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/friluftsliv/

Jag har faktiskt hittat världens bästa jobb!

Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.

Läs hela artikeln

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 72 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/