Nordiska Filmskolan | FILM

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev om dig själv, dina erfarenheter och varför du vill gå kursen. Du ska bifoga en kort videopitch till din ansökan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: 7500 kr per år (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Inuk Jørgensen

E-post:
inuk.jorgensen@nordiska.fhsk.se

Filmkurs där du lär dig att göra film från grunden. Du får prova på manus, ljud, foto, regi, klipp och postproduktion. Tillsammans gör vi kortfilm, fiktion och dokumentär och besöker festivaler.

Ansökan till reservplatser är öppen fram till kursstart 19 augusti 2024. Välkommen med din ansökan! 

Personliga berättelser i kort format

Nordiska Filmskolan har vi fokus på den personliga berättelsen i det korta formatet. Här lär du dig att göra film från grunden. Du kommer få göra flera korta filmer under året och bygga portfölj. Tillsammans åker vi på filmfestivaler och på studiebesök i branschen. Året avslutas med biovisning av din slutproduktion. 

Kursinnehåll

 • Du lär dig att utveckla en idé till ett manus.
 • Du tränar på att planera en produktion och att samarbeta i grupp.
 • Du lär dig att hantera inspelningsteknik såsom kamera, ljud och ljus på ett självständigt sätt.
 • Du lär dig att skapa en berättelse genom klipp samt grunderna i postproduktion: grade, ljudredigering och undertexter.
 • Du har tillgång till professionell handledning under ett helt år.
 • Genom att titta på, analysera och samtala om film får du en bättre förståelse för hur filmiska uttrycksmedel kan skapa en specifik upplevelse och känsla hos publiken.
 • Du övar på att ge och ta emot konstnärlig respons i grupp.
 • Du lär dig att marknadsföra och distribuera dina verk, så att de kan bli sedda av en publik utanför skolan.

LEARNING BY DOING
Filmskapande är ett hantverk. Din praktiska erfarenhet är därför helt central. Du får kontinuerlig träning i att göra mindre filmproduktioner i grupp. I ena produktionen kan du vara manusskribent, i nästa kan du vara regissör, ljudtekniker eller klippare. Samarbetet i grupp gör det möjligt att prova på och hitta ditt personliga sätt att berätta med filmspråket. Du har fri tillgång till all utrustning och redigering dygnet runt.

DET PERSONLIGA BERÄTTANDET
Alla har ett perspektiv att dela med sig av – vad är ditt? På Filmskolan återkommer vi ständigt till det personliga berättandet. Under ditt år hos oss hjälper vi dig att utveckla din personliga röst, vad än du vill jobba med inom fiktion eller dokumentär.

FESTIVALER & BRANSCH
Västsveriges filmcentrum, Göteborg, är endast en bussresa bort. Vi träffar representanter från Film i Väst, nätverkar med kortfilmsdistributörer och gör studiebesök till biografer. Vi besöker regionens största festivaler och är med på workshops. Dina lärare och gästlärare är själva aktiva inom filmproduktion. Det säkrar dig en nära kontakt med vad som rör sig just nu och minskar steget in i branschen.

Från nybörjare till biovisning

Första terminen lär du dig att jobba med film på ett självständigt sätt. Genom teoretiska och praktiska övningar bygger du upp en verktygslåda som du kan ta med dig in i framtiden. Vi får besök av gästlärare som är specialister inom sina ämnen. En av höjdpunkterna är den intensiva Noommaraton där du har 24 timmar på dig att göra en film. Vi besöker också de regionala kortfilmsfestivalerna Frame och Novemberfestivalen. 

Andra terminen börjar med Nordens största filmfestival, Göteborg filmfestival. Snart därefter går slutproduktionerna igång: Nu har tiden kommit till att använda alla verktyg som du har lärt dig. Vi höjer ribban, jobbar hårt för att realisera våra visioner och har premiärvisning inför en fullsatt salong på Trappan Bio i Kungälv. Många av våra tidigare deltagare har även fått visa sina slutproduktioner på filmfestivaler runt om i hela världen. 

"Det är tack vare lärarna och undervisningen på Filmskolan som jag är där jag är idag" – Grimm Fridberg, frilansare inom POST och VFX-artist

"Jag uppskattade att studera på Filmskolan eftersom det är högt till tak och det finns utrymme för fritt skapande." – Susanne Fagerlund, yrkesfotograf och konstnär

"Om du brinner för film är Filmskolan en toppenmöjlighet, samtidigt som du får hela folkis-upplevelsen nära en storstad." – Freja Dareberg, tidigare deltagare

Ansökan

Du kan vara nybörjare, så länge du har lusten att lära och modet att göra fel. Du kan också ha kommit igång på egen hand och ha en önskan om att fördjupa din kunskap. Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev och en kort videopitch. Läs mera här. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs har du testat på alla faser inom filmproduktion och kortfilm. Du har lärt dig att:

 • Planera och genomföra en mindre produktion på ett självständigt sätt, med hjälp av andra.
 • Hantera filmteknik såsom kamera, ljud och redigeringsprogram.
 • Kunna reflektera kring konstnärliga val inom andras och eget filmskapande.
 • Analysera och förstå filmiska uttrycksmedel.
 • Fått påbörjat kännedom om branschenliga distributionsformer.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://nordiska.fhsk.se/fotofilm/film/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/