Nordiska Teaterskolan | TEATER

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
Ett år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan samt filmat antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: 6400 kr per år (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Svante Grogarn

E-post:
svante.grogarn@nordiska.fhsk.se

Nordiska Teaterskolan erbjuder en intensiv och djupgående utbildning i skådespeleri och teater. Undervisningen är fysisk och rörelsebaserad i kombination med psykologisk realistisk gestaltning.

Ansökan till reservplatser är öppen fram till kursstart 19 augusti 2024. Välkommen med din ansökan! 

Nordiska Teaterskolan

Teaterskolan på Nordiska folkhögskolan ger dig en intensiv, grundläggande och varierad kurs i teater med inriktning på skådespeleri. Utbildningens mål är att ge dig en rad olika redskap som kan hjälpa dig att utvecklas till en självständigt skapande scenkonstnär. 

Kursen är till för dig som vill vara målmedveten i din strävan att nå individuella resultat samt känna lust och glädje i en arbetsgemenskap. Din personliga utveckling är beroende av en engagerad och stabil grupp, därför lägger vi stor vikt på ensemblearbete. På Nordiska Teaterskolan har du enbart lektioner med inriktning på teater. Du blir undervisad eller regisserad av lärare som har en mångårig erfarenhet och förankring i det professionella teaterlivet. Elever arbetar inte med undervisning, instruktion och regi.

Nordiska folkhögskolan är öppen för elever från de nordiska länderna, det är en spännande och kreativ miljö att studera i. Skolan ligger 20 min från Göteborg med ett rikt teater och kulturutbud.

Teaterskolan har egna arbetslokaler med goda möjligheter att arbeta med scenografi, ljus, ljud, video. Här kan du se bilder och läsa om våra lokaler.

Fysisk skådespelarträning

Arbetet med skådespelarens kropp är grundläggande för undervisningen på Nordiska teaterskolan. Målet är att bli en fysiskt självklar skådespelare som vågar och ger sig själv tillåtelse att ta plats i ett scenrum. Läsåret inleds med ett block som i huvudsak är fokuserat på kropp och rörelse. Med utgångspunkt i Grotowskis skådespelartradition arbetar vi med kroppskännedom, koppling mellan det fysiska, mentala och emotionella. Vi undersöker kroppens relation till rummet och tiden. Vi arbetar med rörelse och fri dans, rörelseimprovisation. Vi kopplar det fysiska arbetet till metoder baserade på Laban/Yat. Vi arbetar med tyngd, kraft, motstånd, rymd, atmosfär, puls, flöde.

Under hela året har deltagarna på teaterskolan lektioner i akrobatik och kickboxning. Vi använder gärna den fantastiska skogen runt skolan för träning.

Textarbete

Målet med undervisningen är att ge skådespelaren maximal frihet att hantera uttryck och text. Vi strävar därför efter att låta det fysiska skådespelararbetet möta dramatisk text.
Under större delen av kursåret ingår individuellt arbete på schemat. I det individuella arbetet ges varje deltagare möjlighet att regelbundet undersöka ett gestaltningsarbete på en scen inför gruppen. Deltagaren får feedback på sitt arbete och kan sedan på egen hand utveckla eller omforma till nästa redovisningstillfälle.

Psykologisk realism - analys

Under året arbetar vi med flera textbaserade projekt där det fysiska skådespelararbetet kombineras med text och rollanalys och skådespelarens psykologiska och emotionella drivkrafter. Syftet är att hitta de inre förutsättningar som möjliggör en autentisk textgestaltning.  Detta arbete baseras främst på övningar från Stanislavski och Meissner.

Produktion och publik

Under året gör klassen produktioner som redovisas för publik. På hösten arbetar vi i 5 - 6 mindre grupper. På våren görs en eller två större produktioner. Vi arbetar ofta med devising och ett fritt förhållningssätt till gestaltningen. I produktionerna finns stora möjligheter att arbeta med scenografi, ljus, projektion, ljud, kostym, och en del av årets undervisning är inriktad på dessa områden. Här kan du se foto och film från tidigare produktioner.

Lärare

Teaterskolans lärare har mångårig pedagogisk erfarenhet och rika kunskaper inom teaterområdet. Vissa är fast knutna till skolan, andra är återkommande gästlärare.

Antagning

Teaterlinjen är öppen för dig som har fyllt 18 år och talar svenska, norska eller danska. Vi eftersträvar en grupp som består av både svenskar och övriga nordbor. Medelåldern i gruppen brukar bli cirka 21-24 år. Du bör ha en viss teatererfarenhet och måste ha en passionerad lust att arbeta med skådespeleri.

Ansökan

Du söker genom att skicka in länkar till filmade antagningsprov. Du kan läsa mer om proven på skolans hemsida.
Dessutom krävs en fullständig skriftlig ansökan. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv, vad du har gjort, dina teatererfarenheter, vad du förväntar dig av kursen och dina framtidsplaner. Du måste också bifoga ett foto samt kopior av betyg, intyg och rekommendationer.
Du söker på skolans ansökningsblankett, gärna elektroniskt, senast den 15/4. Om du vill få en plats på linjen rekommenderar vi dig att göra en noggrann ansökan i god tid.
När vi har registrerat din ansökan får du en bekräftelse på mail. Antagningen görs i slutet av april. I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart.

Läs mer på skolans hemsida – hör av dig om du har frågor – det är alltid möjligt att besöka skolan

Välkommen med din ansökan!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du har utvecklat dig som självständigt skapande scenkonstnär. Du har fått scenvana och kunskaper om hela produktionsprocessen inom teater. Nordiska teaterskolan är en bra förberedelse för att söka teaterhögskolor i hela Norden.

Efter avslutad kurs har du:

 • Fördjupat ditt arbete med skådespeleri

 • Stärkt din självtillåtelse på scenen

 • Ökat din medvetenhet om kroppen som instrument

 • Erfarit styrkan i ett ensemblearbete

 • Lärt känna dig själv som skådespelare

Du kommer att ha arbetat med:

 • System för kropp och rörelse

 • Rörelseimprovisation

 • Teaterimprovisation

 • System för rörelseanalys

 • Psykologisk analytisk gestaltning (Stanislavski)

 • Gestaltningsarbete (Meissner)

 • Scenframställning

 • Iscensättning

Skådespeleri är kursens kärnämne, men du kommer även att få kunskap inom:

 • Devisingprocesser

 • Dramaturgi och textarbete

 • Akrobatik

 • Kickboxning

 • Ljud/ljud/bild för scenen

 • Scenografi

 • Kostym/mask

 • Teaterproduktion

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://nordiska.fhsk.se/teater/kurser/92-2/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/