Guideutbildning - distans halvtid

Ansök nu

Guideutbildning - distans halvtid

Forsa folkhögskola

Ansök nu

Här får du möjlighet att lära känna landskapet Hälsingland som en plats för turism inom områdena stadsguidning, hälsingegårdar, industrimiljöer, kyrkor och andra kulturhistoriska platser samt besöksvärd natur.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 år

Ansök senast: 15 maj 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Gymnasiebehörighet eller motsvarande. Det finns i enstaka fall möjlighet att göra/söka undantag. God datavana och en internetuppkopplad dator. Stor vikt läggs vid intervju där motivation, engagemang och intresse är viktiga egenskaper.

Kostnader: Inträden och kursmaterial = 1000 kr per termin. Därutöver resor till besöksmål, boende och måltider på kursträffarna samt övriga besöksresor vilka sker på egen hand. Eventuell certifieringskostnad.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Helena Hammarström

Telefon: 0650-369 72, 073-806 86 20
E-post:
guide.forsa@regiongavleborg.se


OBS!
Ansök senast
15 maj 2022

 

Under kursåret jobbar vi praktiskt och teoretiskt med guideteknik, manusframställning, berättande och värdskap: allt för att du som deltagare ska utvecklas till en kunnig guide och värd för besökare och boende i Hälsingland.

I utbildningen lägger vi också tyngdpunkt på historia, dokumentation, källanvändning och arkivsökning samt ger dig en introduktion till entreprenörskap.

Utbildningen bygger på att du som deltagare kommer till kursträffar under tre dagar (torsdag-lördag) vid  cirka 5 tillfällen per termin, totalt ca 10 över läsåret.  Då tar vi del av föreläsningar, guidningar, grupparbeten och deltagarnas egna redovisningar. Viss undervisning samt all information sker digitalt över nätplattformen Teams i Microsoft O365 och du behöver ha god datavana och en Internetuppkopplad dator.

Vi håller oftast till på Forsa folkhögskola när vi inte deltar i studiebesök vid besöksmål runtom i landskapet. Mellan träffarna får du bl a i uppdrag att  skriva och läsa om Hälsinglands historia, besöka och skaffa kunskap om ytterligare ett stort antal av landskapets besöksmål, kommunicera med dina kurskamrater och förbereda presentationer. 

Vi verkar för att både studietiden och Hälsinglands värdskap ska vara socialt och ekologiskt hållbart enligt Agenda 2030.

I slutet av utbildningen har du möjlighet att genomgå en certifiering till nationell guide med inriktning mot Hälsingland, via Sveriges guideförbund, SveGuide. Detta medför en extra kostnad och sker utanför kursträffarna.