Dokumentärfilmskola fördjupningskurs - distans

Profilkurs, Distanskurs Ölands folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

På Dokumentärfilmskolan distans får du möjlighet att under ett läsår ägna dig åt ett dokumentärt filmprojekt. Kursen är till för dig som redan har skapat egen film och kan arbeta vidare på egen hand.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Synopsis till filmprojekt eller en färdig film.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 24 maj 2024

Träffar:
1 obligatorisk träff

Kontakt: Ewa Cederstam

Telefon: 0485-56 44 00

E-post:
ewa.cederstam@olandsfolkhogskola.se

DOKUMENTÄRFILMSKURS FRÅN FILMIDÉ, GENOM PROCESSEN MOT EN FILM 

Syftet med Dokumentärfilmskolan distans är att du fördjupar dina kunskaper inom det dokumentära berättandet, att du lär dig utforska både filmens språk och uttrycksmöjligheter. Målet är att utbildningen ska resultera i förståelsen av dig själv och den film du vill göra. 

Vi startar dokumentärfilmskursen med en gemensam träff under två dagar på Öland. Du lär då känna de andra deltagarna och vi planerar terminens arbete. Du har under hela kursen tillgång till handledning och professionella råd under filmprojektets gång.

ATT ARBETA DOKUMENTÄRT ÄR EN PROCESS

Dokumentärfilmskursen bygger till stor del på det filmprojekt du tänker arbeta med under läsåret. Kursen är en distanskurs där du framförallt utvecklas och arbetar självständigt med en film i nära samråd med lärare och övriga deltagare. Vi arbetar processbaserat fram mot filmen.

Du ansöker till kursen med en filmidé eller med en redan påbörjad film som behöver utvecklas vidare. Tillsammans med de andra deltagarna arbetar du med din film. Av lärarna får du regelbunden feedback. 

Vid våra gemensamma träffar under året både på Öland och i Stockholm arbetar vi med att ni själva visar work in progress av era filmer. Du arbetar fram frågeställningar och visar delar av ditt arbete under dessa träffar för resten av klassen och lärarna. Allt för att öppna upp för och ge så många olika nya infallsvinklar och ideér för att genomföra just din film.

Genom processbaserade frågor och genom eget arbete skapas i samråd med lärarna nya filmiska frågeställningar. Vad vill du berätta med filmen? Hur mycket research kräver filmprojektet? Hur ska filmen berättas? Vilken stil tänker du arbeta utifrån? Hur fördjupar du ditt bildberättandet? Hur gestaltar du temat i din film? Hur lång inspelningstid kräver projektet? Hur strukturerar du dina arbetsdagar? Hur arbetar du med ditt material för att skapa en intressant och engagerande film? Hur når filmen ut till en publik?

ÅRETS BÄSTA FILMSKOLA

I slutet av läsåret är vår största önskan att kursens deltagare ska att känna sig nöjda över sitt år tillsammans med oss. Att de känner sig berikade med nya insikter, tankar om hur en film sakta växer fram. Nya kunskaper och vänskap som du kommer att minnas och ha med dig för resten av livet. Därför blev vi överlyckliga och tacksamma när det oväntade beskedet kom om att vår filmutbildning har blivit utvald till den bästa i landet av Sveriges Kortfilmfestival 2020.

Du ska söka till dokumentärfilmkursen med ett eget filmprojekt. Sök gärna Dokumentärfilmskolan distans tillsammans med en vän eller kollega, eftersom det ofta är skönt att arbeta tillsammans med en film. Detta är dock inget krav. 

ANSÖKAN SENAST DEN 15 APRIL

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/dokumentarfilmskolan-distans

Ölands folkhögskola

Välkommen till en unik skola med kreativ studiemiljö. Sex kilometer sydost om Ölandsbron ligger Ölands folkhögskola. En plats där kreativiteten har fritt spelrum. En unik studiemiljö där lärandet och din egen utveckling står i centrum. Här finner du en dynamisk arbetsplats fylld med kompetens och resurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln