Dokumentärfilmskola fördjupningskurs - distans

Ansökan stängd
Skola:
Ölands folkhögskola
Plats:
Färjestaden - Kalmar län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Synopsis till filmprojekt eller en färdig film.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 24 maj 2024

Träffar:
1 obligatorisk träff

Kontakt: Ewa Cederstam

Telefon: 0485-56 44 00

E-post:
ewa.cederstam@olandsfolkhogskola.se

På Dokumentärfilmskolan distans får du möjlighet att under ett läsår ägna dig åt ett dokumentärt filmprojekt. Kursen är till för dig som redan har skapat egen film och kan arbeta vidare på egen hand.

DOKUMENTÄRFILMSKURS FRÅN FILMIDÉ, GENOM PROCESSEN MOT EN FILM 

Syftet med Dokumentärfilmskolan distans är att du fördjupar dina kunskaper inom det dokumentära berättandet, att du lär dig utforska både filmens språk och uttrycksmöjligheter. Målet är att utbildningen ska resultera i förståelsen av dig själv och den film du vill göra. 

Vi startar dokumentärfilmskursen med en gemensam träff under två dagar på Öland. Du lär då känna de andra deltagarna och vi planerar terminens arbete. Du har under hela kursen tillgång till handledning och professionella råd under filmprojektets gång.

ATT ARBETA DOKUMENTÄRT ÄR EN PROCESS

Dokumentärfilmskursen bygger till stor del på det filmprojekt du tänker arbeta med under läsåret. Kursen är en distanskurs där du framförallt utvecklas och arbetar självständigt med en film i nära samråd med lärare och övriga deltagare. Vi arbetar processbaserat fram mot filmen.

Du ansöker till kursen med en filmidé eller med en redan påbörjad film som behöver utvecklas vidare. Tillsammans med de andra deltagarna arbetar du med din film. Av lärarna får du regelbunden feedback. 

Vid våra gemensamma träffar under året både på Öland och i Stockholm arbetar vi med att ni själva visar work in progress av era filmer. Du arbetar fram frågeställningar och visar delar av ditt arbete under dessa träffar för resten av klassen och lärarna. Allt för att öppna upp för och ge så många olika nya infallsvinklar och ideér för att genomföra just din film.

Genom processbaserade frågor och genom eget arbete skapas i samråd med lärarna nya filmiska frågeställningar. Vad vill du berätta med filmen? Hur mycket research kräver filmprojektet? Hur ska filmen berättas? Vilken stil tänker du arbeta utifrån? Hur fördjupar du ditt bildberättandet? Hur gestaltar du temat i din film? Hur lång inspelningstid kräver projektet? Hur strukturerar du dina arbetsdagar? Hur arbetar du med ditt material för att skapa en intressant och engagerande film? Hur når filmen ut till en publik?

ÅRETS BÄSTA FILMSKOLA

I slutet av läsåret är vår största önskan att kursens deltagare ska att känna sig nöjda över sitt år tillsammans med oss. Att de känner sig berikade med nya insikter, tankar om hur en film sakta växer fram. Nya kunskaper och vänskap som du kommer att minnas och ha med dig för resten av livet. Därför blev vi överlyckliga och tacksamma när det oväntade beskedet kom om att vår filmutbildning har blivit utvald till den bästa i landet av Sveriges Kortfilmfestival 2020.

Du ska söka till dokumentärfilmkursen med ett eget filmprojekt. Sök gärna Dokumentärfilmskolan distans tillsammans med en vän eller kollega, eftersom det ofta är skönt att arbeta tillsammans med en film. Detta är dock inget krav. 

ANSÖKAN SENAST DEN 15 APRIL

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/dokumentarfilmskolan-distans

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Ölands folkhögskola

Ölands folkhögskola är en ovanligt öppen och vänlig plats där människor från alla bakgrunder och från olika delar av världen möts. Här drar du nytta av väl beprövad pedagogik, hög kreativ kompetens och välutrustade lokaler.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/